SUMMIT U VARŠAVI

Tadić bojkotira Obamu i Europu zbog Kosova

24.05.2011 u 15:52

Bionic
Reading

Zbog tretmana Kosova kao neovisne države, predsjednik Srbije Boris Tadić odustao je od sudjelovanja na skupu šefova zemalja Centralne i Jugoistočne Europe, na koji dolazi i američki predsjednik Barack Obama, a koji se održava u Varšavi krajem tjedna, portal javlja mondo.rs. S Tadićem su se, prema pisanju srpskih medija, solidarizirali Rumunji i Slovaci

U ime domaćina skupa na najvišoj razini oglasio se savjetnik za međunarodne odnose predsjednika Poljske Roman Kužnjar koji je rekao da Varšava ima razumijevanja za odluku Srbije i eventualno Rumunjske i Slovačke da bojkotiraju summit.

'Poljska je priznala Kosovo i u vezi s tim nema nikakva razloga da ne pozove predsjednicu Kosova (na summmit i susret s Obamom). Nekim zemljama to ne odgovara, ali mi poštujemo njihovu odluku', kazao je Kužnjar poljskom radiju.

Povodom najava da će summit u Varšavi bojkotirati predsjednik Srbije Boris Tadić, šef poljske diplomacije Radoslav Šikorski je rekao da Srbija 'treba pokazati da je savladala demone svoje prošlosti'.

Šikorski je negirao da je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana na inzistiranje SAD-a.