nova odluka

Ukrajina vapi za vojno sposobnim muškarcima na fronti, Poljska bi Ukrajince mogla mobilizirati

25.04.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Poljski ministar obrane u četvrtak je rekao da je njegova zemlja spremna pomoći Kijevu da što prije u zemlju vrati vojno sposobne muškarce, nakon odluke ukrajinskih vlasti da se putovnice vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji, što znači da oni više ne mogu koristiti konzularne usluge

Ukrajinska vlada, dodatno pooštravajući mobilizaciju, donijela je u srijedu odluku da se putovnice vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo u zemlji.

Propisi su objavljeni dan nakon što je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba do 18. svibnja obustavio konzularne usluge za vojno sposobne muškarce i kritizirao one koji se nalaze u inozemstvu što ne služe u ratu protiv Rusije.

Posljednjom odlukom vlade propisano je da se putovnice muškarcima od 18 do 60 godina mogu izdati samo unutar Ukrajine. Stotine tisuća vojno sposobnih Ukrajinaca živi u inozemstvu, dok se zemlja suočava s manjkom vojnika u ratu protiv bolje opremljene i veće ruske vojske.

Ukrajini su prijeko potrebni vojnici na fronti, a Kuleba smatra nepravednim da neki borave u inozemstvu dok njihovi ostali sugrađani umiru na bojištu.

"Ni malo me ne čudi da ukrajinske vlasti čine sve kako bi poslali vojnike na bojište. Već dugo vrijeme dajemo do znanja da možemo pomoći ukrajinskoj strani da se u Ukrajinu vrate muškarci na koje se odnosi zakon o obaveznoj vojnoj službi", rekao je poljski ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz za poljsku komercijalnu televiziju Polsat.

Na pitanje o tome hoće li njegova zemlja pozitivno odgovoriti na mogući zahtjev Kijeva da Poljska mobilizirane muškarce prebaci u Ukrajinu, Kosiniak-Kamysz je odgovorio da je "sve moguće". Stotine Ukrajinaca je jučer pohrlilo prema uredu za putovnice, vidno ljuti nakon najnovije odluke Kijeva o ukidanju dijela konzularnih usluga. No, ured je već bio zatvoren.