NIKOLIĆEV KADAR

Tabaković nova guvernerka Narodne banke Srbije

06.08.2012 u 22:46

Bionic
Reading

Skupština Srbije u ponedjeljak je za guvernerku Narodne banke Srbije (NBS) izabrala Jorgovanku Tabaković, potpredsjednicu Srpske napredne stranke (SNS), najveće stranke u aktualnoj srbijanskoj vladajućoj koaliciji

Odluci o imenovanju Tabaković za guvernerku prethodila je višesatna rasprava među zastupnicima, u kojoj su predstavnici vladajuće koalicije predvođene SNS-om isticali njezinu stručnost i neovisnost, dok su protivnici njezinog imenovanja ukazivali na opasnost od toga da dosadašnja politička osoba upravlja središnjom bankom.

Uoći glasovanja o imenovanju novog guvernera NBS-a, Tabaković je izjavila je kako će, bude li izabrana, biti neovisna u svom radu i raditi u interesu srbijanskih građana kao i da će zamrznuti svoju stranačku funkciju u SNS-u.

Istaknula je kako će štititi interese građana kroz održavanje monetarne stabilnosti te kontrolu i stabilnost financijskih institucija, banaka i ukupnog sustava.

Jorgovanka Tabaković rođena je 1960. u Vučitrnu na Kosovu i doktor je ekonomskih znanosti od 2011. Na Ekonomskom fakultetu u Prištini diplomirala je 1981.

Od 1993. do 2000. birana je za zastupnicu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u tri saziva Skupštine Srbije, kao i od 2007. do danas, pošto je na parlamentarnim izborima u Srbiji u svibnju ove godine izabrana na listi SNS-a.

U dva mandata bila je predsjednica Odbora Skupštine Srbije za financije, a od ožujka 1998. do listopada 2000. obavljala je funkciju ministrice za ekonomsku i vlasničku transformaciju u srbijanskoj vladi koji su činili Socijalistička partija Srbije (SPS), koju je tada predvodio Slobodan Milošević, i Šešeljev SRS.

Bivši guverner NBS-a Dejan Šoškić u četvrtak je podnio ostavku samo nekoliko sati pošto je u srbijanskom parlamentu započela rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o NBS, koji je usvojen u subotu, a za koji se pretpostavljalo da bi mogao rezultirati Šoškićevom smjenom s te funkcije.

Kao razlog za svoju ostavku Šoškić je naveo predložene izmjene i dopune Zakona o NBS koje, po ocjeni Šoškića, bitno narušavaju neovisnost NBS-a te otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar središnje banke kojima bi se mogla potaknuti ekonomska i financijska nestabilnost u državi.

Objasnio je kako ostavkom želi spriječiti da političko iznuđivanje promjene na vrhu neovisne institucije poput NBS-a bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona s mogućim ozbiljnim posljedicama na financijsku stabilnost i vjerodostojnost države.