višegradska skupina

Szijjarto: Središnja Europa bit će pobjednica novog svjetskog poretka

07.07.2020 u 21:34

Bionic
Reading

Središnja Europa ima dobre izglede da "postane pobjednicom u novom svjetskom poretku" koji će se oblikovati nakon pandemije novog koronavirusa, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u gradu Wadowice na jugu Poljske

Govoreći na sastanku šefova diplomacije Višegradske skupine, Szijjarto je ukazao na solidarnost koju su pokazale Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka u vrijeme pandemije.

Usprkos izazovima, veze su osnažene, poručio je on ministrima vanjskih poslova Češke, Poljske i Slovačke koji su sudjelovali na sastanku.

U post-pandemijskom svijetu zemlje s prijateljskom klimom za ulaganja imat će konkurentnu prednost, kazao je Szijjarto. Ulaganja će privući zemlje koje nude niske poreze, političku stabilnost i dobru infrastrukturu.

Države članice Višegradske skupine imaju dobre temelje za tu ulogu i moraju održati razumnu ekonomsku politiku i sigurno ekonomsko okruženje kako bi pobijedile konkurenciju, istaknuo je.

Šefovi diplomacije Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske složili su se u utorak na sastanku u Wadowicama, na početku poljskog predsjedanja Višegradskom skupinom, da pandemija i kriza koju je prouzročila daju nove argumente u prilog ubrzanom proširenju Europske unije, prije svega na Srbiju i Crnu Goru.