viktor orban:

Austrija je prirodan partner Višegradske skupine

16.01.2020 u 17:31

Bionic
Reading

Austrija je "prirodni partner" Mađarske i ostalih članica Višegradske skupine i one mogu surađivati u brojnim područjima, rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon samita u četvrtak i zauzeo se za sudjelovanje zemalja zapadnog Balkana na konferenciji o budućnosti Europe. Austrija je kao investitor i trgovinski partner važna za središnju Europu, rekao je Orban na konferenciji nakon samita u Pragu, prenijela je mađarska državna novinska agencija MTI.

"Ostat će nam također važan partner za sigurnost u budućnosti jer je u jednakoj situaciji kad je riječ o migracijama", dodao je Orban.

Ako migranti "prodru" u Austriju preko Mađarske, oni će ili ostati ondje ili nastaviti putovanje prema Njemačkoj, smatra mađarski premijer.

Zbog toga je zaštita mađarske granice i u interesu Austrije, ocijenio je Orban. 

Mađarski premijer je pozvao češkog kolegu Andreja Babiša, domaćina sastanka Višegradske skupine (V4) da pozove zemlje zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU, na konferenciju o budućnosti Europe. 

V4 ostaje ujedinjena protiv bilo kakvog smanjenja kohezijskih sredstava zbog financiranja novih klimatskih ciljeva. 

"Ako želimo više Europe, trebamo više novca, ali ne nauštrb starih programa", rekao je Orban. 

Najveće postignuće samita bilo je identificiranje područja moguće suradnje, a to su migracija, sigurnost, zaštita granica, konkurentnost, zaštita klime i proširenje EU-a. Nuklearna energija je područje u kojemu nema prostora za suradnju, dodao je Orban. 

Višegradsku skupina, utemeljena 1991. u utvrdi Višegradu po čemu je dobila ime, neformalno okuplja četiri zemlje središnje Europe - Mađarsku, Poljsku, Češku i Slovačke, sve članice EU i NATO.

V4 je na svom samitu u Pragu u rujnu pozvao na brzo proširenje EU-a na zapadni Balkan poručivši da je proširenje EU-a najbolji način da se promovira sigurnost, demokracija i prosperitet u regiji.