GRANIČNI SPOR

Swoboda za posredništvo temeljem međunarodnog prava

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 22:41
  • Objavljeno 09.03.2009 u 22:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda predložio je da Europski parlament u rezoluciji o Hrvatskoj pozdravi posredništvo koje je predložila Europska komisija za rješavanje bilateralnog graničnog spora sa Slovenijom i da se zauzme za to da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti, prema tekstu prijedloga u koji je u ponedjeljak Hina imala uvid

Swoboda je podnio četiri amandamana na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu u Strasbourgu, a glasovati u četvrtak.

Swoboda je djelomično uvažio prijedlog slovenskog zastupnika Jelka Kacina, koji je zatražio da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na prijedlog njemačkog demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta.

Europski parlament 'podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti', stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda.
Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se 'pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor'.

Kacin je predložio da se Posseltov amandaman zamijeni sljedećim tekstom: 'Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima'.

Povjerenik Rehn je u ponedjeljak prvi put rekao da se 'svako posredovanje mora temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi', dok Swoboda u svom amandmanu predlaže da se ubaci i načelo pravičnosti, što Slovenija postavlja kao uvjet za odlazak pred Međunarodni sud pravde.

Hoće li Swobodin amandman biti prihvaćen ovisit će o stajalištu najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke, koja do ponedjeljka navečer još nije dogovorila svoju poziciju. Prema izvorima iz EPP-a, oni će vjerojatno sačekati rezultate sutrašnjeg sastanka povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Zastupnik Posselt je podnio nekoliko amandmana, ali njihov sadržaj još nije objavljen.

Swoboda je predložio i dopunu članka iz prijedloga rezolucije koji je izglasan na Vanjskopolitičkom odboru u kojem se 'ističe da bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom za pristupanje' i u kojem se traži od 'hrvatske Vlade i vlada susjednih zemalja da hitno riješe otvorena pitanja'.

Prema Swobodinom amandmanu, bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom 'za napredovanje u pristupnim pregovorima, pod uvjetom da se ti pregovori ne koriste za prejudiciranje konačnog rješenja takvih pitanja'. Slovenija blokira 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima zbog toga što Hrvatska navodno u svojim dokumentima u pristupnom procesu prejudicira granicu.

U jednom amandmanu Swoboda predlaže da Europski parlament pozdravi otvaranje na četiri hrvatska suda posebnih odjela koji će se baviti slučajevima korupcije i organiziranog kriminala.

 

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi