haviv i morrison

Svjetski poznati fotografi koji su zabilježili ratna zbivanja u bivšoj Jugoslaviji stižu u Zagreb

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 23.10.2019 10:42
  • Objavljeno 23.10.2019 u 10:42
Ron Haviv

Ron Haviv

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VII Akademija

Svjetski poznati fotografi, Ron Haviv i Christopher Morris u boravit će u Zagrebu od 19. do 22. studenog te predavati o ratnim fotografijama 1991.-2000., a održat će se i besplatna trodnevna radionica u organizaciji VII Akamedije iz Sarajeva

'Jedna od najboljih publicističkih knjiga godine', ocjena je Los Angeles Timesa, za knjigu Rona Haviva 'Blood and Honey: A Balkan War Journal'. Haviv je kontinuiranim praćenjem ratnih zbivanja dao izniman doprinos u bilježenju ratnih nepravdi te su njegove fotografije imale veliki utjecaj diljem svijeta, opisuju organizatori VII Akademije.

Havivove fotografije, napravljene tijekom desetak godina na području bivše Jugoslavije, korištene su kako bi se osudili ratni zločini na Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Američki predsjednik George H.W. Bush upravo je Havivovim fotografijama prikazao razloge za američku intervenciju u Panami 1989. godine, nakon nasilja paravojnih snaga.

'Kada sam dolazio na područje bivše Jugoslavije znao sam da su se tu održale Olimpijske igre u Sarajevu i da je ubojstvom baš tu počeo Prvi svjetski rat. Kroz praćenje i fotografiranje svake strane tog nasilnog razvoda, uvidio sam koliko je važno objektivno shvaćanje prošlosti, kako bi se osigurala bolja budućnost cijele regije', rekao je Haviv uoči dolaska u Zagreb.

Christopher Morris počeo je svoju karijeru kao ratni fotoreporter, radeći gotovo isključivo za TIME magazin. Često se Morrisa spominje kao osobu koja je redefinirala praćenje politike u SAD-u tijekom svog rada u Bijeloj kući za TIME magazin od 2000. do 2009. godine. Osim kao politički te ratni fotoreporter, Morris je ušao i u svijet mode, gdje je postao jedan od cijenjenijih fotografa.

Haviv i Morris održat će u utorak 19. studenog, s početkom u 19 sati, u Branimir Centru (Cinestar Zagreb), predavanje o ratnim fotografijama 1991. – 2000. godine. Besplatnu registraciju možete napraviti na ovom linku.

Dan nakon, u srijedu 20. studenog, počinje besplatna trodnevna radionica, koju organizira VII Akademija u partnerstvu s Muzejem ratne fotografije u Zagrebu za samo 15 izabranih polaznika iz država Jugoistočne Europe. Ovakva prilika za učenje od dobitnika brojnih nagrada i čiji su radovi pomogli u osuđivanju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, ne događa se često, stoga se vrijedi prijaviti do 26. listopada, pozivaju organizatori iz VII Akademije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!