što i kako dalje?

Svjetska zdravstvena organizacija presjekla: Koronavirus je globalna zdravstvena kriza, proglašeno izvanredno stanje!

30.01.2020 u 21:16

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu zdravstvenu krizu zbog širenja koronavirusa. Službena obavijest objavljena je na Twitter profilu

WHO pojašnjava da to ne znači da Kina nije uspjela u borbi s virusom, štoviše, globalna kriza je oglašena zato jer je nejasno kako će se druge zemlje boriti protiv virusa koji se širi sve brže i brže.

Korona virus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima, SAD-u, ali i diljem Europe.

Korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Korona virus navodno je srodan virusu SARS koji izaziva smrtnost kod svake desete osobe. Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje priopćilo je u četvrtak da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 zabilježenih slučajeva.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u SAD-u, Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.