SUĐENJE KARADŽIĆU

Svjedok iz Srebrenice: Likvidacije su trajale satima

21.04.2010 u 19:53

Bionic
Reading

Bošnjak koji je preživio pokolj u Srebrenici izjavio je u srijedu pred Haaškim sudom, gdje se sudi bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, da je ostao živ jer se pretvarao da je mrtav ispod gomile strijeljanih ljudi, javile su agencije

Svjedok je svoj iskaz dao uz mjere zaštite, objasnivši da bi mu se Karadžićevi pristaše mogli osvetiti zbog svjedočenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY). Po sažetku njegove izjave, on se s ostalih tisuću Bošnjaka predao srpskim snagama u srpnju 1995., nakon čega su kamionima prevezeni u školsku dvoranu u gradiću blizu Srebrenice. Potom im je stavljen povez preko očiju te su odvezeni na neku livadu.

'Zarobljenici su postrojeni i strijeljani. Svjedok je preživio glumeći smrt i ležao je ispod tijela žrtve', kazao je tužitelj Julian Nicholls, navodi France Presse. Kamioni sa zarobljenicima su stizali svakih 10 do 15 minuta, dodao je.

'Likvidacije su trajale satima', istaknuo je Nicholls i objasnio da je svjedok po noći ispuzao ispod tijela pogubljenih i uspio doći do područja pod bošnjačkim nadzorom, piše Associated Press.

Snage bosanskih Srba su u Srebrenici poubijale oko 8000 Bošnjaka iako je to područje bilo proglašeno UN-ovom sigurnom zonom. Riječ je o najstrašnijem pokolju u Europi nakon holokausta.

Tužitelji su u nastavku suđenja najavili desetke svjedoka koji će dati iskaze o srpskim zvjerstvima, a tužiteljstvo će ih pokušati povezati s Karadžićem. Ako ga ICTY osudi, Karadžiću prijeti doživotan zatvor.