ratni zlolčini

Svjedoci napada na Viduševce za vrijeme borbi nisu prepoznali optuženog zapovjednika 'Šiltova'

11.07.2019 u 13:24

Bionic
Reading

Svjedočenjem Steve Borića i Vlade Crnkovića, koji su kazali da za vrijeme napada u selima oko Gline nisu vidjeli optuženog, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Siniši Martiću zvanom Šilt u odsutnosti, za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenome iste godine

Borić je ispričao kako je za vrijeme napada na Donji Viduševac bio pripadnik rezervnog sastava hrvatskog MUP-a te da nije prepoznao nikoga 'sa suprotne strane'.

'Tijekom napada nisam vidio Martića kojeg sam poznavao od prije rata. Da sam ga vidio, zasigurno bih ga prepoznao i zapamtio', kazao je Borić. Pritom je dodao da je kombinirani napad tenkova JNA i srpskih teritorijalaca išao iz nekoliko pravaca te da je nakon pada Donjeg Viduševca to selo zapaljeno.

Svjedok Crnković je kazao da je u to vrijeme kao pripadnik rezervnog sastava hrvatske policije branio Gornji Viduševac te da su u napadu na to selo sudjelovali i 'Šiltovi'. Crnković je pojasnio kako je ta postrojba bila sastavljena od 'mlađih ljudi koji su činili udarnu snagu napada'.

'Sinišu Matića zvanog Šilt poznajem otprije rata kao bahatog mladića. Za vrijeme napada na Gornji Viduševac nisam vidio Martića, ali da sam ga vidio sigurno bih ga prepoznao. Čuo sam da je napad iz pravca Gline predvodio Stanko Divjakinja, a iz pravca Topuskog Mile Letica', kazao je Crnković.

Svjedok je dodao kako je nakon povlačenja hrvatskih snaga Gornji Viduševac u potpunosti spaljen, a crkva uništena.

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekate.

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.