UJEDINJENI U TUZI

Svijet odaje počast poginulim Poljacima

11.04.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Poljska je u nedjelju, dan nakon tragične pogibije u zrakoplovnoj nesreći predsjednika države Lecha Kaczynskog, velikog dijela članova poljskoga vojnog vrha i mnogih političkih dužnosnika, ujedinjena u tuzi bez obzira na politička opredjeljenja pojedinaca i stranaka

Sedmodnevna nacionalna žalost počela je danas, a točno u podne cijela je zemlja stala i dvjema minutama šutnje odala počast poginulima. Autobusi, tramvaji u automobili stali su. Oglasile su se sirene, a na ulicama su mnogi bili u suzama.

POSMRTNI OSTACI POLJSKOG PREDSJEDNIKA PREVEZENI U VARŠAVU

Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog dopremljeni su u nedjelju poslijepodne u vojnu zračnu luku Varšave. Obitelj poginulog predsjednika, njegova kći Marta i brat Jaroslaw Kaczynski, te najviši poljski dužnosnici, među kojima premijer Donald Tusk, te privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bili su na dočeku.

U zračnoj luci je održan kratak vjerski obred, nakon kojeg će tijelo biti prebačeno u predsjedničku palaču u povijesnom središtu Varšave. Tijelo prvo dame Marije Kaczynske nije bilo moguće identificirati, pa nije dopremljeno kada i tijelo njezina supruga, Lecha Kaczynskog.

POLJACI MOLE ZA DOMOVINU

Deseci tisuća Poljaka okupili su se noćas u središtu Varšave u kojoj se nalazi predsjednička palača, ostavljajući pred njom cvijeće i paleći voštanice. Mnogi među njima, novinarima su kazali kako nisu bili pristalice konzervativnog predsjednika, no kako unatoč tomu osjećaju potrebu odati mu počast.

Odavanje počasti u Varšavi

Nijedan trgovački centar koji nedjeljom tradicionalno privlači cijele obitelji Poljaka, danas ne radi. Zastave su na pola koplja, ne samo na javnim zgradama, već i na prozorima zgrada stambenih četvrti.

Danas su u cijeloj zemlji, u kojoj se 90 stanovnika izjašnjava katolicima, održane tradicionalno posjećene nedjeljne mise uglavnom posvećene žrtvama katastrofe.

'Molimo za svoju domovinu. Uvjereni smo da će žrtva naše braće i sestara imati svrhu, da će donijeti mir i izmirenje svim Poljacima', rekao je kardinal Stanislaw Dziwisz, negdašnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II., tijekom propovijedi u Wawelskoj katedrali u Krakovu.

BRAT BLIZANAC IDENTIFICIRAO TIJELO POLJSKOG PREDSJEDNIKA

Tijela predsjedničkog bračnog para noćas je u Smolensku identificirao Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika, koji se potom odmah vratio u Poljsku. Tijela ostalih žrtava prebačena su u Moskvu. Poljski mediji prenose kako su gradske vlasti za članove njihovih obitelji rezervirale 450 hotelskih soba, prijevozna sredstva i psihološku pomoć, preuzevši na sebe sve troškove.

Istodobno, ruski i poljski stručnjaci u nedjelju su počeli su preslušavati snimke iz obiju crnih kutija zrakoplova kako bi ustanovili uzroke nesreće, za koju se zasad najviše sumnjiče piloti predsjedničkog Tupoljeva 154M.

I DRUGE ZEMLJE ODAJU POČAST POGINULIMA

Diljem svijeta odaje se počast poginulim poljskim čelnicima. Litva je proglasila trodnevnu žalost, počevši od ponedjeljka. Rusija i Ukrajina su ponedjeljak proglasile danom žalosti.

Upaljene svijeće ispred poljske ambasade u Zagrebu

Mađarski premijer Gordon Bajnai pozvao je svoje sunarodnjake da točno u podne održe dvije minute šutnje u počast žrtvama, a predsjednik Laszlo Solyom osobno je otišao izraziti sućut poljskom veleposlaniku u Budimpešti. Nekoliko stotina Mađara ostavilo je svijeće i cvijeće podno spomenika Jozefu Bemu, poljskom generalu koji se u revoluciji 1848. borio na mađarskoj strani.

Njemačka je odlučila da će na dan pogreba poljskog predsjednika, koji još nije određen, zastave na svim vladinim zgradama spustiti na pola koplja. Češki predsjednik Vaclav Klaus naredio je da se na Praškom dvorcu uz češku postavi i poljska zastava i spusti na pola koplja.

Hrvatski građani ispred poljske ambasade u Zagrebu pale svijeće u počast poginulim poljskim čelnicima. 

Papa Benedikt XVI. je u obraćanju vjernicima iz Castel Gandolfa još jednom izrazio duboku sućut zbog poljske tragedije.