OD ZLATA DO ČOKOLADE

Svijet će uskoro izgubiti ove divne stvari

Bionic
Reading

Iako smo navikli brojne stvari uzimati zdravo za gotovo, svijet bi uskoro mogao ostati bez mnogih ključnih stvari poput zlata i antibiotika, piše Independent, a prenosi b92.net

Antibiotici

U pitanju je krajnje šokantna vijest – svijetu ponestaje antibiotika. To znači da bi odlazak u bolnicu radi rutinske procedure uskoro mogao postati smrtonosan.

Raste broj infekcija otpornih na antibiotike, preostao je samo jedan lijek kojim se efikasno može liječiti gonoreja.

Stručnjaci upozoravaju kako je novi, učinkoviti antibiotik sve teže proizvesti.

Morska hrana

Ukoliko nastavimo s trenutnim lovom na morski svijet, do 2048. godine bismo mogli ostati bez morske hrane, sudeći prema studiji provedenoj 2006. godine.

Greenpeace procjenjuje da je 63 posto globalnih zaliha ribe izloženo pretjeranom ribolovu tako da je potrebna 'hitna akcija' kako bi se naši oceani ponovo obnovili.

Čokolada

Ako vam je ikad bio potreban izgovor da posegnete za čokoladom, sada ga imate. Sudeći prema procjenama stručnjaka, svjetska nestašica kakaa mogla bi od čokolade kakvu volimo i poznajemo učiniti luksuz do 2020.

Urednik magazina Kennedy’s Confection upozorio je da će čokolade budućnosti zamijeniti kakao i kakao maslac s jeftinijim sastojcima poput nugata i grožđica.

'Čokolada ima specifičan učinak zbog količina kakao maslaca. Međutim, to neće biti u slučaj u budućnosti jer će proizvođači koristiti biljnu mast – čokolada će biti savitljivija', tvrdi on.

Vino

Svijet polako ostaje bez vina, ako je vjerovati nedavnom izvještaju kuće Morgan Stanley koji je otkrio da internacionalna potražnja nadmašuje ponudu i postojeće zalihe.

Zlato

Samo dva desetljeća nas dijele od iscrpljivanja svjetskih zaliha zlata, sudeći prema pisanju Wall Street Journala. Kombinacija povećanih cijena izvlačenja i trošenje rudnika znači da je sve teže i teže pronaći nove izvore zlata.