RIJETKA PRILIKA

Svih pet vidljivih planeta na jutarnjem nebu!

21.01.2016 u 09:41

Bionic
Reading

U danima koji slijede, prvi put nakon 11 godina, na jutarnjem nebu moći ćemo gledati rijedak prizor – svih pet planeta koji se mogu gledati golim okom vidjet će se odjednom poravnani u jednoj, blago zakrivljenoj liniji

U srijedu prije svitanja dijagonalno s istoka dolje prema zapadu gore vidjet će se redom Merkur, Venera, Mars, Saturn i Jupiter. Njima će se u istom nizu pridružiti još i zvijezde Antares i Spika.

Za promatranje nije potrebno ništa osim tople odjeće budući da će se planeti najbolje vidjeti u ranim jutarnjim satima, po mogućnosti s nekog mjesta izvan grada.

Na nebu će se navečer prvi pojaviti Jupiter, a zatim će obrnutim redom od gore navedenog izlaziti ostali planeti. Jedini koji se neće vidjeti bit će Uran i Neptun.

Merkur će se ujutro vidjeti nisko na jugoistoku za oko 10 stupnjeva niže od sjajne Venere.

Pet planeta moći će se zajedno vidjeti svako jutro sve do 20 veljače.

Posljednji put sličan prizor mogao se vidjeti od 15. prosinca 2004. do 15. siječnja 2005.

Vidljivim planetima obično se smatraju planeti koji se mogu gledati bez ikakvih optičkih pomagala, koje su ljudi promatrali od pamtivijeka. Oni su dovoljno blizu i dovoljno veliki da odražavaju snažnu svjetlost Sunca koja se lako vidi na Zemlji. Drevni narodi mogli su ih razlikovati od zvijezda po postojanom sjaju koji ne treperi, ali i po tome što su mijenjali položaj u odnosu na ostala tijela na nebu. Stari Grci zato su ih nazvali zvijezdama lutalicama astēr planētēs, a današnji naziv planet izveden je iz grčkog.

Naš astronom, Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu, kaže da će planeti, koji su prirodno poravnati jer oko Sunca kruže u istoj ravnini odnosno ekliptici, svaki dan izlaziti sve ranije i zapravo se najbolje vidjeti početkom veljače.

'Merkur će prije toga biti toliko nisko nad Horizontom i preblizu Suncu tako da će ga malo tko osim astronoma amatera moći vidjeti. Najljepši prizor vidjet će se 7. veljače kada će Merkur biti prividno najviše udaljen od Sunca u tzv. maksimalnoj zapadnoj elongaciji koja iznosi oko 26 stupnjeva. Tada će Sunce izaći u 7:13 h, a Merkur će izaći malo prije šest sati', rekao je Radonić.

Planeti su, kaže, sada dosta razmaknuti na velikom pojasu neba koji se proteže na preko sto stupnjeva. Mars će biti najljepši u svibnju, a najinteresantniji događaj u godini bit će 27. kolovoza kada će Venera i Jupiter biti toliko blizu da će biti gotovo zajedno, na udaljenosti mnogo manjoj od promjera Mjeseca.