proširena prava lgbtq osoba

Povijesni dan za Švicarsku, sklopljeni prvi istospolni brakovi

01.07.2022 u 22:06

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti u Švicarskoj su u petak vjenčani istospolni parovi nakon referenduma koji je proširio prava LGBTQ osoba u zemlji

Među prvima su bile Aline (46) i Laure (45), koje su zajedno 21 godinu, a sada su svoj status životnog partnerstva zamijenile brakom u ženevskoj palači Eynard.

"Ti si divna osoba. I dalje želim provesti ostatak svog života s tobom”, rekla je Aline, gledajući u oči svoje partnerice Laure.

Držeći se za ruke tijekom ceremonije, zajedno sa svojim svjedocima su potpisale službene dokumente.

"Veoma mi je drago proglasiti da ste službeno vjenčane", rekla je Marie Barbey-Chappuis, gradonačelnica Ženeve koja je predvodila ceremoniju.

Nije bilo razmjene prstenja, već je par odlučio zadržati zlatne narukvice s početka njihovog životnog partnerstva, koje je započelo prije točno 19 godina – 1. srpnja 2003.

'Trenutak' u povijesti

"Veoma nam je važno imati ovu vidljivost, pokazati da je brak otvoren svima, sada i za buduće generacije također", Laure je rekla novinarima nakon ceremonije.

Planove švicarske vlade da konačno uvede „brak za sve” poremetili su protivnici istospolnih brakova, koji su uspjeli pokrenuti održavanje referenduma održanog prošlog rujna.

Međutim, 64,1 posto glasača je podržalo uvođenje istospolnih brakova u bogatoj alpskoj državi.

Švicarska je bila jedna od posljednjih preostalih zapadnih europskih zemalja, u kojima su istospolni brakovi tek trebali biti ozakonjeni. Nizozemska je prva koja se odlučila na taj korak 2001. godine.

"Bilo je veoma dirljivo. Veliki je to trenutak i šalje veoma snažnu poruku društvu – biti slobodan voljeti i biti voljen. Bilo je krajnje vrijeme da brak postane potpuno jednak u Švicarskoj", rekla je gradonačelnica Barbey-Chappuis nakon prve ceremonije.

'Napokon'

Palača Eynard je kasnije u petak poslužila i kao mjesto sklapanja prvog braka između dvojice muškaraca koji su zajedno 15 godina: Daniela, 54-godišnjeg dizajnera interijera, i Xaviera, 51-godišnjeg stilista.

Sedamdeset ljudi svjedočilo je vjenčanju istospolnog para, koji je razmijenio svoje zavjete uz klasičnu glazbu.

Nakon što su vjenčani uz ogroman pljesak, izašli su ruku pod ruku do svadbene torte i čaša šampanjca, gdje je Xavierov otac gostima rekao: "Hvala ti, Švicarsko! Napokon!”.

Oba para su od gradskih vlasti dobila zamotani poklon, buket i olovku kojom su se potpisali.

"Iznimno smo sretni i za nas je nešto nevjerojatno. Nadamo se da ćemo živjeti naše živote jednostavno i poput svih drugih”, rekao je Xavier novinarima.

Švicarska je dekriminalizirala homoseksualnost 1942. godine. Istospolni parovi su se do petka mogli prijaviti samo za status životnog partnerstva, koji ne pruža ista prava kao i brak.

Primjerice, istospolni supružnici se sada mogu prijaviti za državljanstvo pojednostavljenom procedurom i zajedno se mogu prijavljivati za usvajanje djece.