prvi u europi

Švicarci izlaze na referendum; odlučit će o zabrani umjetnih pesticida, a glasat će i o kvaliteti vode

07.06.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Švicarska bi mogla postati prva europska zemlja koja će zabraniti umjetne pesticide na referendumu 13. lipnja, a pristaše te inicijative nadaju se da će to potaknuti slične zabrane i u drugim zemljama

U svijetu jedino Butan potpuno zabranjuje sintetičke pesticide, navode pristaše koji žele zabraniti uporabu proizvoda agrokemijskih divova poput švicarske Syngente i njemačkog Bayera i BASF-e.

Oni koji se zalažu za zabranu kažu da umjetni proizvodi uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme i ugrožavaju biološku raznolikost. Proizvođači tvrde da su njihovi pesticidi strogo ispitani i regulirani, da se mogu sigurno koristiti i da bi se usjevi smanjili bez njih.

Još jedna inicijativa o kojoj se glasa isti dan je poboljšanje kvalitete vode za piće i hrane u Švicarskoj ukidanjem izravnih subvencija poljoprivrednicima koji koriste umjetne pesticide i antibiotike za stoku.

Švicarska je oštro podijeljena u neuobičajeno žučnoj raspravi o inicijativama i rezultati referenduma mogli bi biti tijesni. Nedavna anketa Tamedije pokazala je da 48 posto birača podržava inicijativu za pitku vodu, a 49 posto ih je za zabranu pesticida.

Ako prijedlozi prođu, poljoprivrednici bi trebali imati do 10 godina za tranziciju što će omogućiti Švicarskoj da postane pionir organske hrane i primjer ostatku svijeta, rekao je švicarski proizvođač vina Roland Lenz.

"Čista voda, jedan od temelja života, je ugrožena", rekao je Lenz, 51-godišnji ekološki poljoprivrednik čiji je vinograd okružen poljoprivrednicima koji se protive inicijativi.

Syngenta, sa sjedištem u Švicarskoj, a u vlasništvu kineske Nacionalne kemijske korporacije, protivi se objema inicijativama i tvrdi da bi zabrana smanjila usjeve za do 40 posto.

"Posljedice nekorištenja (pesticida) su jasne: manje regionalnih proizvoda, više cijene i više uvoza. To nije u interesu potrošača, a nije ni u interesu okoliša", rekao je glasnogovornik Syngente.

Inicijativom za čistu vodu također se traži da poljoprivrednici prestanu koristiti uvoznu stočnu hranu, da ograniče broj krava, svinja i pilića u Švicarskoj, zajedno sa stajskim gnojem koji može zagaditi ​​pitku vodu.