PROTIV ISLAMIZACIJE

Švicarci izglasali zabranu gradnje minareta

29.11.2009 u 18:02

Bionic
Reading

Švicarci su u nedjelju na referendumu sa 57 posto glasova odlučili da se u toj zemlji zabrani izgradnja novih minareta, konačni su službeni rezultati koje su u nedjelju navečer objavili mediji

Samo su četiri od 26 kantona odbacila prijedlog desničarske Narodne stranke i Federalne demokratske unije da se zabrani gradnja novih minareta u Švicarskoj.

Švicarska vlada i parlament odbacili su inicijativu uz obrazloženje da je riječ o kršenju ustava, vjerskih sloboda i tradicije tolerancije, po kojoj je zemlja poznata. Zabrinutost su izrazili i Ujedinjeni narodi.

Skupina političara iz desničarske Narodne stranke, najveće u zemlji, i Federalne demokratske unije skupila je dovoljno potpisa za referendum o inicijativi koja se protivi "islamizaciji Švicarske".

U Švicarskoj, prema najnovijim vladinim statistikama, živi oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. Ukupno je u zemlji 7,5 milijuna stanovnika, što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Brojni muslimani ratne su izbjeglice iz BiH.