ŽUČNE RASPRAVE

Švicarci glasaju o nizu vrućih pitanja, od pesticida do pandemije

13.06.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Švicarci u nedjelju glasaju o nizu vrućih pitanja: zabrani pesticida, propisima o suzbijanju pandemije covida-19 i i mjerama protiv terorizma

Dva su prijedloga protiv pesticida podigla najviše prašine u kampanji obilježenoj žučnim raspravama poljoprivrednika.

Prva inicijativa, pod nazivom „Za Švicarsku slobodnu od sintetičkih pesticida”, poziva na njihovu zabranu kroz 10 godina, dok bi uvezena hrana proizvedena uz pomoć takvih pesticida također bila zabranjena.

Po drugoj, „Za čistu pitku vodu i zdravu hranu”, pravo na vladine subvencije imala bi samo ona poljoprivredna gospodarstva koja ne koriste pesticide i antibiotike.

Ograničila bi se i količina tekućeg gnoja koji se koristi na poljima i može zagaditi vodu.

Aktivisti za zaštitu okoliša i politička ljevica podržavaju obje inicijative, dok švicarska vlada želi da ih se obje odbije, tvrdeći da bi ti prijedlozi potkopali prehrambenu suverenost zemlje.

Premda su urbani glasači pretežito za te prijedloge, izgleda da će birači iz ruralnih područja glasati protiv, po anketama koje pokazuju da će oba prijedloga vjerojatno biti odbačena.

Po švicarskom sustavu izravne demokracije, svakih nekoliko mjeseci održavaju se referendumi na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama.

Bilo koja ideja građana može biti stavljena na nacionalni referendum ako prikupi 100.000 potpisa, od ukupno 8,6 milijuna stanovnika.

Za referendum o novim zakonima koje je dogovorio parlament potrebno je 50.000 potpisa.

Zaštita okoliša je također jedna od tema u nedjelju, a glasa se o novim propisima o ugljikovu dioksidu.

Glasa se i o produljenju policijskih ovlasti u borbi protiv terorizma, unatoč upozorenjima UN-a i Amnesty Internationala.

Zakon omogućuje policiji da lakše preventivno djeluje protiv „potencijalnog terorista”.

Švicarska je do sada bila pošteđena velikih napada kakve su doživjele druge europske zemlje.

Švicarski birači moraju odlučiti i hoće li odobriti zakon o covidu-19 koji će produljiti vladine ovlasti za borbu protiv pandemije i ublažavanje njezinih posljedica za društvo i gospodarstvo, a referendum o propisima o covidu-19 vjerojatno će lako proći.

Sve izvanredne mjere koje uvede vlada, kao što su mjere za borbu protiv pandemije, vremenski su ograničene i treba ih potvrditi da bi ih se produljilo.

Propisi također reguliraju financijsku pomoć odobrenu pojedincima i poduzećima, uključujući naknade za gubitak prihoda te potpore kulturnim organizacijama.