zona isključenja

Svi su ludi za Černobilom; ukrajinski predsjednik tamo želi što više turista

10.07.2019 u 20:10

Bionic
Reading

Financijski oslabljena Ukrajina želi privući više turista na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu, što je u srijedu istaknuo i novi predsjednik te države Volodimir Zelenskij

"Prestanimo zastrašivati turiste i pretvorimo zonu isključenja u magnet za znanstvenike i turiste", rekao je Zelenskij u Černobilu.

Taljenje jezgre nuklearnog reaktora i eksplozija u nuklearnom postrojenju u Černobilu 1986., na sjeveru današnje Ukrajine, oko 100 kilometara od Kijeva, smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u povijesti.

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene razine.

"Černobil je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda vraća u život nakon globalne katastrofe koju je uzrokovao čovjek i mjesto na kojem je pravi 'grad duhova'. Moramo pokazati ovo mjesto svijetu: znanstvenicima, ekolozima, povjesničarima i turistima", rekao je Zelenskij.

"Dosad je Černobil bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo", rekao je Zelenskij, samo nekoliko mjeseci u mandatu predsjednika, tijekom svečanosti na mjestu katastrofe.

Na ceremoniji, ovlasti nad novom zaštitnom strukturom nad nuklearnim postrojenjem Ukrajini su predala međunarodna tijela odgovorna za njezinu izgradnju.

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti kako bi prekrile uništeni reaktor, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu, kazala je u izjavi delegacija Europske unije.

Europska unija dala je više od 430 milijuna eura za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

  • +76
Černobil Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jurica Galic Juka