BESPLATNA VEČERA

Svi detalji i protagonisti rata Puljaka i Orešković: Gdje je zapravo puklo?

21.06.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Jedna besplatna večera splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih najbližih suradnika zakotrljala se u pravu političku lavinu: Povjerenstvo za odlučivanju sukoba interesa otvorilo je predmet protiv njih, a u stranci Centar došlo je do otvorenog raskola s dosad vrlo bliskom suradnicom, saborskom zastupnicom i političkom tajnicom stranke Dalijom Orešković

Ona ih je prozvala zbog 'narušavanja integriteta, neprepoznavanja sukoba interesa, nepotizma, klijentelizma i pogodovanja' i tako se s njima de facto razišla.

Kuloari su još ranije govorili o krajnje narušenim odnosima između Orešković s jedne te Ivice i Marijane Puljak s druge strane: govorilo se o 'narušenim međuljudskim odnosima' i spekuliralo da će saborska zastupnica napustiti stranku Centar, a ona je koncem travnja rekla da to 'zasad neće učiniti'.

S druge strane, osobe bliske Puljku tvrdile su da se Dalija Orešković već sada gura u izvršnu vlast, u kojoj bi Centar sudjelovao nakon predstojećih izbora, dok oni smatraju da bi ipak bila znatno korisnija u Saboru. Uglavnom, kuloari tvrde da punih šest mjeseci između njih ne postoji baš nikakva komunikacija.

  • +39
Večera u Noštromu oko koje je izbio konflikt Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Zbog spomenute večere na splitskoj ribarnici, na otvaranju 'Festivala dalmatinske gastronomije', zahvaljujući novinarima Nove TV pošteno su se izblamirali i sami Ivica i Marijana Puljak, koji su istovremeno upitani je li ona bila plaćena. Marijana je u Zagrebu kazala: 'Naravno da je plaćena' dok je Ivica u Splitu rekao da večera 'nije plaćena, ali i da on svakako nije pojeo hrane za više od 500 kuna'.

Toliko, naime, po zakonu iznosi gornja granica vrijednosti dopuštenog dara za dužnosnika. Bračni par Puljak žestoko je prozvao predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, koji je objavio kratki video njihovih suprotstavljenih izjava i izjavio da je 'u sedam sekundi stala sva njihova ostavština - laž, licemjerstvo, dvostruki kriteriji i pogodovanje prijateljima'.

No problem nije samo u famoznoj večeri na kojoj su osim Puljka prisustvovali njegov zamjenik Antonio Kuzmanić, glavni tajnik stranke Centar Igor Skoko i drugi bliski suradnici: sporan je cijeli 'Festival dalmatinske gastronomije' koji se po prvi put održava u unutrašnjem prostoru splitske ribarnice. Radi se zapravo o prostoru koji je bez natječaja za večernje sate dodijeljen samo jednom ugostitelju, vlasniku obližnjeg restorana 'Noštromo' Zlatku Marinoviću, na puna tri mjeseca za samo 80 eura dnevno.

Slučajno ili ne, za odnose s javnošću tog restorana zadužena je potpredsjednica stranke Centar Lana Pavić.

U splitskoj javnosti potez je izazvao nemale kontroverze zbog ovog niza povezanih okolnosti, ali i poprilično neobičnih ili barem nespretnih reakcija glavnih aktera. Ugostitelj Marinović - koji je štekat svog restorana u prethodnim godinama u večernjim satima izbacivao na vanjski, a od ovog ljeta na unutarnji dio ribarnice - izjavio je da je 'i sa prošlom i sa ovom vlasti to riješio praktički na ulici'.

Direktor gradske tvrtke 'Parkovi i nasadi' Siniša Gašparević, čiji potpis stoji na dodjeli prostora koji se u večernjim satima preobražava u restoran, neuvjerljivo je kazao da se 'za ovaj prostor nikada nije raspisivao natječaj', a potom dolazi ključan istup Puljkove pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek, koja neuvijeno tvrdi da je natječaja ipak moralo biti i da se bez njega ribarnica može dodijeliti za 'manifestacije' na najviše trideset dana.

Na koncu je to i učinjeno, natječaj je raspisan uz početnu cijenu od stotinu eura dnevno, a ugostitelj Zlatko Marinović apelirao je na ugostitelje da se ne prijavljuju ukoliko su kolegijalni. Većina njih izjasnila se da to ionako ne bi učinila.

  • +7
Maja Đerek Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Istup Maje Đerek izazvao je i ozbiljne trzavice unutar splitske gradske vlasti, došlo je do verbalnih prepucavanja unutar Banovine, a Dalmatinski portal čak je objavio i interni e-mail u kojemu je druga pročelnica zadužena za komunalu Leona Grgić optužuje da ne poznaje proceduru. Čak je napisala 'sreća da novinari ovo nisu doznali', najvjerojatnije misleći na podatak da se - do promjene nekih gradskih odluka - prostori poput ribarnice uopće ne bi smjeli iznajmljivati za manifestacije.

Sve su ovo bili kamenčići koji su se spojili u političku lavinu i doveli do, eto, otvaranja predmeta od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i raskola u stranci Centar, odnosno evidentnog razlaza s njenom istaknutom članicom Dalijom Orešković.

'Stranke koje žele biti protuteža HDZ-u doista moraju na svom vlastitom primjeru pokazati da su drugačije. Centar je na ovom primjeru pokazao nešto što se nije smjelo dogoditi', kazala je ona u utorak za Novu TV. Tportal ju je danas suočio s argumentima splitske gradske vlasti da se u ovom slučaju zapravo nije radilo o večeri, nego o 'običnom domjenku povodom otvaranja jedne manifestacije'. Njemu su, došapnuli su nam, prisustvovali i drugi dužnosnici poput gradonačelnika Sinja Mira Bulja ili Omiša Ive Tomasovića.

'Problem nije u večeri ili njenoj vrijednosti, time će se baviti Povjerenstvo. Postoji druga dimenzija ovog slučaja koja me dovodi u izrazito neugodnu situaciju: javna je tajna da je gradska uprava imala stav potpuno suprotstavljen stavu Maje Đerek, a činjenica je i da je potpredsjednica stranke Centar Lana Pavić ovdje nepotrebno involvirana svojim poslovnim angažmanom. To nije standard kojega Centar treba pokazati kao primjer dobrog upravljanja u odnosu na stare političke opcije i stranke', rekla nam je Orešković.

'Moja pozicija u ovoj situacija nešto je drugačija jer u politiku nisam ušla kao anonimna osoba nego kao prepoznatljivo lice baš kada se radi o sukobu interesa i ne mogu sebi dozvoliti da ovo odšutim i pravim se kao da nisam primijetila. Što bih trebala raditi sljedećeg tjedna i u ostatku svog mandata da nisam reagirala, kako se u drugim političkim strankama obično šuti i brani svoje?', pita ova saborska zastupnica. Ona navodi da je kao bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uzročno-posljedično sudjelovala u padu jedne vlade (Karamarkove, op.a.), a potom podsjeća na akciju koju su ona i Marijana Puljak kao saborske zastupnice imale prije dvije godine, zbog koje su se našle na žestokom udaru predsjednika Zorana Milanovića.

'Sjetit ćete se, upravo nas dvije ismijavale smo predsjednika jer je jeo oboritu ribu u ilegalnom restoranu u Slovenskoj ulici u Zagrebu', upozorava Orešković.

Splitska gradska vlast na cijeli slučaj dakako gleda potpuno drugačije, pa ćemo predstaviti i njihovu optiku: tvrde da potpredsjednica Centra Lana Pavić surađuje sa spomenutim restoranom dulje nego što su oni na vlasti, da se u konkretnom slučaju nije radilo o večeri nego o domjenku kojega nitko nije platio - pa pitaju preispituje li se takva praksa i kada premijer Andrej Plenković i drugi političari posjećuju slične protokolarne događaje.

'Da se ugostitelju Marinoviću nikako nije pogodovalo dokazuje jedan podatak: upravo ova gradska vlast njegovom restoranu od lani je ukinula stolove i stolice koje je dotad imao na javnoj površini. Kad bi HDZ to napravio za restoran u kojemu je angažiran njegov potpredsjednik?', kazali su neslužbeno za tportal u splitskoj gradskoj upravi. Na koncu, danas se oglasio i sam prozvani gradonačelnik Ivica Puljak podužim statusom na Facebooku. Daliji Orešković zamjerio je da 'HDZ-ovu podvalu pretvara u aferu'.

  • +21
Ivica Puljak Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Potresen sam situacijom u kojoj smo se našli i duboko žalim što HDZ-ove očite i inače urnebesno smiješne podvale koje zabavljaju javnost svojom stupidnošću, naši članovi pretvaraju u aferu, a meni se na teret stavlja nevjerojatan kriminal - da sam na otvaranju manifestacije na koju sam pozvan kao gradonačelnik Splita pojeo hrane u vrijednosti koja je veća od 70 eura čime sam u - sukobu interesa! No, moram vas razočarati jer u ovoj priči nema sukoba interesa. Inače ovo ne bih ni komentirao jer sam sam sebi obećao da neću rasipati energiju na HDZ-ove spinove jer zaista imam pametnijeg posla. Svaki posao je pametniji od toga, a moj gradonačelnički pogotovo', napisao je Puljak i potom pokušao objasniti konkretnu situaciju:

'Pa, objasnimo još jednom. Restoran Noštromo gubi pravo na štekat (terasu) nakon što smo donijeli novu Odluku o komunalnom redu koja je poštivala konzervatorske upute i predstavlja svojevrsnu revoluciju u upravljanju prostorom u staroj gradskoj jezgri Splita. Možete li zamisliti situaciju gdje ugostitelj koji ima poslovni odnos s potpredsjednikom HDZ-a od njihove vlasti gubi štekat? To se zove uvođenje reda bez iznimki na temelju jasnih pravila što je zapravo glavna vijest u ovoj priči. Nedugo nakon toga, vlasnik restorana se javlja gradskoj tvrtki Parkovi i nasadi s prijedlogom da unutar ribarnice kojom upravlja, a pored koje ima restoran, organizira manifestaciju koja bi trajala cijelo ljeto. Direktor Parkova i nasada restoranu iznajmljuje banke (štandove) unutar ribarnice u večernjim satima kad je ribarnica inače prazna i zatvorena pod istim uvjetima kako iznajmljuje svima ostalima koji tu rade ujutro. Stav pravne službe Parkova i nasada je bio da se banci/štandovi mogu iznajmiti onako kako se daju u najam svima od pamtivijeka', dodaje splitski gradonačelnik i potom se referira na stav vlastite pročelnice Maje Đerek:

'Upravni odjel za gradsku imovinu grada Splita je nakon toga dao pravno mišljenje da se za takav zakup mora provesti javni natječaj za period duži od 30 dana dok je Upravni odjel za komunalne poslove dao mišljenje da je osim provođenja natječaja potrebna i suglasnost skupštine. Organizirali smo sastanak svih aktera i odlučili postupiti prema mišljenju službi Grada Splita te Parkovi i nasadi raspisuju javni natječaj uz suglasnost skupštine. Kao gradonačelnik Splita svaki dan sam pozvan na otvorenje raznih manifestacija i odazivam se na sve pozive raznih udruga, gradskih i privatnih tvrtki i institucija poput muzeja i pojedinaca koji organiziraju manifestacije i žele da ih pozdravi institucija gradonačelnika Splita. Na tim događajima, kojih nekad ima i nekoliko u danu, uglavnom razgovaram s ljudima i nemam vremena za jelo jer puno ljudi želi razmijeniti koju riječ s gradonačelnikom i meni to predstavlja zadovoljstvo i jednu od dražih strana posla kojeg obavljam. Tako je bilo i na manifestaciji otvaranja festivala dalmatinske hrane na splitskoj peškariji/ribarnici gdje sam pojeo tanjur hrane i otišao za daljnjim obvezama. Što se tiče Lane Pavić koja je vodila program, ona ima privatnu tvrtku koja s tim restoranom surađuje dugi niz godina prije nego sam ja uopće razmišljao da se kandidiram za gradonačelnika i ako tražite od mene da svojim suradnicima zabranjujem da njihove tvrtke rade s poslovnim subjektima iz Splita s kojima rade neovisno o meni već dugi niz godina - moram vas razočarati i reći da to neću nikada napraviti jer po toj logici nitko nikada ne bi mogao raditi. Ono što je važno - Lana Pavić ne radi s gradom Splitom ni s bilo kojom tvrtkom i institucijom koja je povezana s Gradom Splitom. I tako će biti u budućnosti', napisao je Puljak, čestitavši HDZ-u na 'podvali koja im je uspjela'.