split

Puljak se pohvalio rezultatima upisa u vrtiće: Vrlo malo djece ostat će neupisano

15.06.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sazvao je konferenciju za novinare kako bi se pohvalio rezultatima prvog kruga upisa u vrtiće: oni su, rekao je, ove godine znatno bolji nego lani

'U vrtićke skupine upisat će se sva prijavljena djeca iznad tri godine života, uključujući djecu kojoj je jedan od roditelja nezaposleni uključujući djecu koja su prijavljena, a nemaju prebivalište na području grada Splita', rekao je Puljak.

'Što se tiče jasličkih programa, pretpostavljamo da ćemo uspjeti upisati svu djecu čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Splitu, a potrudit ćemo se pronaći mjesto i za ostale. U konačnici, vrlo malo djece ove godine će ostati neupisano', dodao je splitski gradonačelnik.

Zbog složenog sustava prijava - odvojeno za privatne i vjerske, odvojeno za gradske vrtiće, da bi se potom rezultati 'ukrižali' - u kojemu je tek završen prvi krug, pa sada slijedi period žalbi u kojemu se upisuju dodatna djeca, zasad je nemoguće baratati apslutnim brojkama.

Lani je u Splitu nakon prvog kruga ostalo neupisano oko 500 djece, a nakon drugog kruga ta brojka smanjila se na dvjestotinjak. Ove godine, tvrdi Puljak, bit će značajno niža - doduše, i dalje će postojati dio djece koja neće moći pohađati vrtiće navedene kao prvi ili drugi izbor njihovih roditelja.

'Ove godine otvaramo novih 11 jasličkih skupina, oko kojih postoji najveći pritisak. Molimo roditelje za strpljenje i upućujemo ih da sudjeluju u procesu žalbi, nakon čega se formira konačna lista', dodao je Puljak.

Gradski pročelnik Mario Negotić objasnio je da je izvedena 'nemoguća misija' upisa gotovo sve prijavljene djece usprkos tomu što je broj zahtjeva bio veći nego lani.

'Do kraja ove godine započinjemo s gradnjom novih velikih vrtića na Kili i Pujankama, preuređujemo vrtić na Mertojaku, a dograđujemo i onaj u Žrnovnici. Za dogodine ćemo imati još nekoliko stotina mjesta. Nastavljamo prema ispunjenju cilja da do 2027. godine sva djeca bez obzira na status ili prebivalište roditelja imaju svoje mjesto u svome vrtiću', rekao je Negotić.