PLAĆENICI ILI RADNICI

Svi crnci u Libiji u strahu za živote

03.09.2011 u 09:08

Bionic
Reading

Pobunjeničke snage i naoružani civili okružili su tisuće crnih Libijaca i migranata iz podsaharske Afrike pod optužbom da su plaćenici koji su radili za svrgnutog diktatora Moamera Gadafija. Zatvori diljem zemlje su puni crnih Afrikanaca, a iako za sada ima malo dokaza o ubojstvima ili zlostavljanjima crnih Libijaca i migranata, Afrička unija i Amnesty Intenational su već prosvjedovali zbog lošeg tretmana prema njima

Odnos prema ovim Afrikancima bit će prvi test za novu libijsku vladu, koja obećava da će poštivati ljudska prava i međunarodne norme. Zatvor Ain Zarra u predgrađu Tripolija pun je Afrikanaca iz subsaharske Afrike, piše Christian Science Monitor. 'Skrivali smo se u podrumu moje kuće kad su nas uhitili', rekao je za CSM jedan on njih, predstavivši se kao radnik iz Nigera koji je dvije godine radio u Libiji kao zavarivač. Svi oni su optuženi da su plaćenici u službi Gadafija, što oni poriču.

Širom Libije, dominantno arapske zemlje, sumnja i srdžba usmjerena prema crnim Afrikancima sve je veća, a na ulicama uhićuju sve osobe koje nemaju tipičnu arapsku boju kože. Rasizam je samo dijelom krivac za tu situaciju, uvriježeno je mišljenje da je Gadafi njihovu lojalnost kupovao novcem. Na početku ustanka, kada su pobunjenici zauzeli Bengazi, tisuće subsaharskih Afrikanaca našlo se zarobljeno u Libiji i suočeno s glađu, prijetnjama smrću i malim izgledima da pronađu put do kuće.

Masovna uhićenja Afrikanaca bila su glavna značajka rata u Libiji i mrlja na ugledu pobunjenika koji sada kontroliraju gotovo cijelu zemlju.

'Viđali smo u zapadnoj Libiji vrlo sličan uzorak ponašanja kakav smo već prije vidjeli u Bengaziju ili Misrati nakon što su ti gradovi pali u ruke pobunjenika', kaže istražiteljica Amnesty Internationala Diana El Tahawy

Grupe za ljudska prava pronašle su oko 300 ljudi, porijeklom većinom iz podsaharske Afrike, u pritvoru u Zaviji, u gradu udaljenom 20 kilometara od Tripolija. 'Jedan od njih je bio Ukrajinac kojega su optužili da je bio snajperist iako nema dva prsta', priča istražiteljica AI-a. Huffington post piše da su i zatvori u Tripoliju puni crnih Afrikanaca, ali je do podataka teško doći.

Priča da Gadafi koristi plaćenike iz podsaharske Afrike nije u potpunosti neutemeljena. Jedan od zatočenika u Ain Zari nosio je identifikacijsku karticu člana specijalnih postrojbi boraca 'branitelja kralja Afrikanaca', ali u zemlju od šest milijuna stanovnika Gadafi je tijekom godina primio stotine tisuća stranih radnika, a mnogi od njih su došli ilegalno u potraži za boljim životom.

'U Nacionalnom prijelaznom vijeću, libijskoj prijelaznoj vladi, 'znatno su preuveličavali što se događa vezano uz plaćenike', govori El Tahawy. Oni su stvari pogoršali, tvrdi ona. 'Posijali su sjeme mržnje šireći ksenofobiju koja već ima strašne posljedice po mnoge strane radnike u Libiji.