MODERNO OBRAZOVANJE

Sveučilište u Regensburgu otvara gladijatorsku školu

15.04.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Borbe gladijatora stoljećima su zaokupljale ljude, a u kolovozu će sveučilište u njemačkom gradu Regensburgu oživjeti povijest i obnoviti taj spektakl s ciljem obrazovanja

Dvadeset studenata mjesec će dana, 24 sata na dan, živjeti, jesti i vježbati kao rimski gladijatori iz I. stoljeća. A kad završi 'školovanje', uprizorit će gladijatorske borbe.

'O gladijatorima ne znam gotovo ništa', kaže profesor na sveučilišnoj katedri za stari vijek Josef Loeffl, naglasivši da su likovi iz 'Ben Hura' i 'Gladijatora' puni mitova i klišeja. Loeffl i njegovi suradnici stoga žele vidjeti mogu li se mladići iz 21. stoljeća pretvoriti u gladijatore.

Pokus neće biti nimalo zabavan. Studenti neće moći jesti pizze, hamburgere ili odreske. Na jelovniku će im biti gladijatorska hrana - bobičasto voće i grah.

Vjerojatno će teže disati ispod pet kilograma teška oklopa, naročito u vrijeme ljetnih vrućina. Pri ruci im neće biti djevojke da ih utješe ili tuševi i šamponi da speru potoke znoja sa sebe.

Usto će morati naučiti kako hodati u oklopu da ne ozlijede sami sebe, a poslije usvojiti i borilačke vještine.

Nakon vježbe novopečeni će gladijatori pokazati što su naučili pred publikom u arheološkom parku Carantunumu u Austriji.

Ovo nije prvi put da Sveučilište u Regensburgu oživljuje povijest. Prije šest godina studenti su izradili repliku rimske galije i veslali Dunavom. Iste godine druga skupina studenata je pod 25 kilograma teškim rimskim vojnim oklopom propješačila Alpe kao da su legionari u ratnom pohodu.

U ovom projektu Sveučilištu su pomogli brojni sponzori jer, primjerice, samo gladijatorski oklop stoji oko dvjesto tisuća eura.