fleksibilnije obrazovanje

Sveučilište u Mostaru prvo u BiH uvodi online studiranje

15.02.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru odlučilo je uvesti online studiranje kao prva takva visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini, kako bi odgovorili na zahtjeve velikoga broja studenata i išli u korak s obrazovnim trendovima

Na sjednici Senata jednoglasno je dana potpora uvođenju online studiranja što, kako je ocijenjeno, predstavlja značajan korak Sveučilišta u prilagođavanju modernim obrazovnim trendovima i potrebama studenata.

”Ovaj model omogućit će pristup visokokvalitetnomu obrazovanju većem broju studenata, uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe”, priopćili su iz Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Po istome izvoru online studiranje će omogućiti fleksibilnost i personalizaciju učenja, što je ključno za studente koji žele uskladiti svoje obrazovanje s ostalim obvezama.

Prema službenim podacima, na ovoj jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku svaki četvrti student dolazi izvan BiH, a najviše ih je iz Hrvatske.

Online obrazovanje na SUM-u prvi je put primijenjeno zbog restrikcija uvedenih nakon epidemije koronavirusa, kada je ova visokoškolska ustanova razvila svoj sustav održavanja nastave na daljinu.

Senat je u četvrtak donio i odluku o osnivanju Centra za istraživanje i razvoj vrhunskog sporta na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Funkcioniranje te institucije poduprijet će Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Radi se o jednome od pet ukupno Centara, i prvom takvom izvan Republike Hrvatske, koji će uz potporu HOO-a poticati razvoj vrhunskog sporta.