REPRESIJA NA KAMPUSIMA

Sveučilišna policija zlostavlja američke studente

22.11.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Američki policajac John Pike, pripadnik postrojbe sveučilišne policije, 'proslavio' se prošlog petka kada je narančastim sprejem na bazi papra iz velike blizine poprskao studente koji su mirno prosvjedovali na kampusu Davis državnog Sveučilišta Kalifornija (UC)

U punoj ratnoj spremi, John Pike pošpricao je studente koji su mirno prosvjedovali, sjedeći na podu tik pred njim.

To nije prvi slučaj da je sveučilišna policija dospjela na američke naslovnice u studenom, mjesecu koji obilježavaju prosvjedi pod okriljem pokreta Occupy širom SAD-a.

Američka sveučilišta, od kojih mnoga veličinom premašuju matične gradiće, sve više pribjegavaju angažiranju vlastitih policijskih snaga kako bi kampuse učinila sigurnima.

Dok neki kampusi u tu svrhu plaćaju satnice studentima ili zaštitarima, na drugima djeluju trenirani policajci, obvezani na poštivanje resornih zakona na nacionalnoj razini.

U mnogim slučajevima, ti policajci ovlašteni su provoditi uhićenja i istrage, a neki su i naoružani.

Različite filozofije

'S vremenom su američka sveučilišta, prvo ona veća i progresivnija, počela uspostavljati vlastitu policiju na kampusima, uz pune policijske ovlasti', kaže Bruce Benson, bivši šef policije i profesor kaznenog prava na Sveučilištu Michigan State.

Ključna razlika između sveučilišne i regularne policije je u tome što policajci na kampusima rade s mladom populacijom, pa je stručno usavršavanje usmjereno na programe prevencije. Njihovo postupanje uglavnom je vezano uz pretjeranu konzumaciju alkohola i narkotika, šikaniranje i seksualno zlostavljanje.

Sveučilišna policija obično prolazi i specijalnu edukaciju o postupanju za vrijeme prosvjeda, pri čemu se fokusira na izbjegavanje nasilja i kontrolu na masovnim okupljanjima. Prosvjedi na kampusima uobičajeni su u SAD-u, pa incident na kampusu Davis tim više čudi upućene.

'Uz odgovarajući trening, ovakve se stvari ne događaju', kaže Scott Jaschik, urednik magazina Inside Higher Ed.

Zločini na kampusima

Policajci na kampusima surađuju s lokalnim i nacionalnim organima vlasti u slučajevima ozbiljnih kršenja zakona i zločina, no odgovaraju upravama sveučilišta.

Stvari postaju opasne kada uprave zaključe da izvještavanje o zločinima šteti poslovanju sveučilišta i prešućivanjem krše zakone. Prema federalnim propisima, sveučilišna policija prijavljuje statistiku zločina Ministarstvu obrazovanja, te ima obavezu pravovremeno upozoriti studente i profesore na niz neriješenih zločina, poput krađa u studentskim domovima, kao i izdati specijalna upozorenja o zločinima koji su u tijeku, primjerice o pucnjavi na kampusu.

U mnogim slučajevima, policija ima mekši pristup kada zakone krše redovni studenti. Bruce Benson, koji je i savjetnik sveučilišne policije niza američkih obrazovnih institucija, prisjeća se slučaja u kojem je jedna od najprestižnijih visokoobrazovnih institucija otpustila i sudski gonila vratara koji je nezakonito prisvojio uredski materijal u vrijednosti od 200 dolara, dok je student uhvaćen u krađi tisuće dolara vrijednih elektroničkih uređaja kažnjen administrativnim sankcijama, ali mu studentski status nije bio ugrožen niti je protiv njega ikada podignuta službena prijava.

Studenti su također često počinitelji seksualnih napada, kada mogu biti izbačeni s kampusa i zaraditi akademske, no ne i zakonske sankcije.

Suspendirani policajci
 

Takva praksa sve više dolazi na udar kritika, baš kao i pretjerana upotreba sile. Sporno je što neke službe nemaju pisane direktive za postupanje u rizičnim situacijama, pa policajci djeluju bez formalnih uputa što im je činiti u pojedinim situacijama.

Kampus Davis Sveučilišta Kalifornija ima, međutim, čak nekoliko dokumenata koji se odnose na upotrebu sile.

'(Policijski) službenici primijenit će silu samo u slučajevima kada se to čini nužnim, uzimajući u obzir činjenice i okolnosti koje službenici percipiraju na licu mjesta, kako bi učinkovito uspostavili kontrolu nad incidentom situacijom', stoji u napucima.

Posljedično, skupina inkriminiranih djelatnika - Pike, njegov kolega i šef policije kampusa Davis - suspendirani su do okončanja istrage o incidentu, čiji će rezultati odrediti njihovu profesionalnu budućnost.