PRIJETNJE IZ SVEMIRA

Svemirsko smeće WTF i asteroidi jure prema Zemlji

30.10.2015 u 08:13

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan na Zemlju će pasti jedan misteriozan objekt dok će je drugi, znatno veći i opasniji, promašiti na pristojnoj udaljenosti, javljaju astronomi

Na naš planet svakodnevno iz svemira padaju razni objekti, od prašine do dijelova satelita, meteorita i manjih asteroida. Važno je biti svjestan da Zemlja nema nikakvu mističnu zaštitu ili poštedu; asteroidi su na njoj kroz prošlost više puta izazivali izumiranja, a slično se može dogoditi i u budućnosti, doduše s nešto manjom vjerojatnošću jer se situacija u našem svemirskom susjedstvu s vremenom dijelom raščistila.

Ipak, astronomi iz Near Earth Object Coordination Centra (NEOCC) Europske svemirske agencije u Frascatiju u Italiji svakodnevno prate i na posebnu listu upisuju objekte koji bi u narednih stotinjak godina mogli predstavljati opasnost za planet na kojem živimo. Na popisu se trenutačno nalaze 524 tijela.

Neka od njih su svemirsko smeće, dijelovi satelita ili raketa koje smo ostavili u orbiti u raznim misijama. Druga su asteroidi i meteori. Većina njih izgorjet će u atmosferi, barem većim dijelom. Veće asteroide uglavnom možemo na vrijeme otkriti i pratiti kako bismo utvrdili predstavljaju li ozbiljnu prijetnju. No ponekad se može dogoditi da nas neko tijelo iznenadi kao što je to bilo u veljači 2013. kada je na ruskom nebu iznad Čeljabinska eksplodirala veća stijena i uzrokovala štete i ozljede od pucanja stakla.

Prosječno u atmosferu svakoga dana ulijeću objekti veličine košarkaške lopte. Nekoliko puta godišnje stižu objekti veliki poput malog auta, a svakih nekoliko godina veličine kombija. No velika većina njih raspada se u komadiće koji potom padaju uglavnom u oceane i pustinjske krajeve. Jedino veće tijelo koje je u novijoj povijesti izazvalo velike štete na tlu bio je meteorid ili komet promjera oko 100 metara koji je 1908. snagom od 15-ak megatona TNT-a eksplodirao nad Sibirom.

U svakom slučaju putanje NEO-a treba pozorno pratiti, a evo nekoliko koji su posebno zanimljivi iz različitih razloga:

WT1190F
Jedini poznati objekt koji će uskoro udariti u Zemlju je misteriozno tijelo za koje se pretpostavlja da bi moglo biti segment neke rakete. Budući da njegovo podrijetlo nije poznato, prikladno je nazvan WT1190F. Najvjerojatnije će udariti u Indijski ocean oko 65 kilometara od južnog vrha Šri Lanke 13. studenog u 5 h i 20 min po našem vremenu. Budući da mu je promjer samo dva metra te da mu je gustoća mala, uglavnom će sagorjeti u atmosferi, a u ocean će pasti tek manji dijelovi. Ne predstavlja nikakvu opasnost, no kada bude gorio priredit će mali spektakl promatračima s obala Šri Lanke.

2015 TB145
Ovaj asteroid dug oko 400 metara proći će 31. listopada bez opasnosti na udaljenosti od oko 480.000 km od Zemlje. Nazvan je Halloween, a kreće se brzinom od 35 km u sekundi, brže od svih drugih NEO-a. Mada će proći dalje od Mjesečeve orbite, astronomi prolazak smatraju bliskim.

410777 2009 FD
Ovo je jedini poznati asteroid koji izaziva određenu zabrinutost astronoma. On će u četvrtak proletjeti na udaljenosti 16 puta većoj od udaljenosti Mjeseca, no 3. ožujka 2185. prići će vrlo blizu Zemlje. Problem je u tome što se njegova putanja može promijeniti zbog zagrijavanja Sunca. Vjerojatnost da će udariti u Zemlju je 1:369. Dug je oko 169 metara što je čak osam puta više od meteora koji je eksplodirao nad Čeljabinskom. Astronomi ga pomno prate.

85990 1999JV6
Ovo je najveći poznat i objekt koji prolazi nedaleko od Zemlje. Dug je 498 metara, a 2016. proći će na udaljenosti 12,6 puta većoj od Mjeseca. Nema šanse da udari u Zemlju.

2012 RU16
Ovo je drugo poznato tijelo po blizini prolaska pored Zemlje. 24. lipnja 2016. ovaj objekt dužine 32 metra proći će na udaljenosti tek 3,6 puta većoj od udaljenosti Mjeseca. Ne postoji opasnost da će nas pogoditi.