REKORDNE TEMPERATURE

Švedskom hara najveći požar u povijesti zemlje

06.08.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Vatrena stihija koja je zahvatila više od 15 tisuća hektara šumske površine u pokrajini Västmanland u Švedskoj nastavlja se nekontrolirano širiti i sedmi dan. U zemlji je proglašeno izvanredno stanje, požar je odnio i prvu žrtvu, a evakuirano je više stotina ljudi. Riječ je o jednom od najvećih požara u povijesti u toj zemlji

Jedno vrijeme postojala velika opasnost za 4.500 stanovnika gradića Norberga, jer se požar počeo širiti sjeverno od svog izvorišta. Interventne službe za švedsku novinsku agenciju Tidningarnas Telegrambyrå navele su kako su njihova nastojanja da obuzdaju vatru propala.

'Imamo najgore moguće uvjete za gašenje vatre', rekao je tijekom jučerašnjeg dana Fredrik Eriksson, glasnogovornik vatrogasne brigade.

U utorak ujutro, kraj ceste sjeverno od Stabäcka pronađeno je tijelo 30-godišnjaka stradalog u požaru. Blizu je pronađen i 42-godišnjak s teškim opeklinama, a službe su uspješno spasile i devet volontera koji su se našli okruženi vatrom. Zbog značajnog povećanja rizika, određeni planovi interventnih službi vezanih uz volontere otkazani su. U gašenje vatre uključile su se i okolne pokrajine te Švedska vojska.


Srećom, Norberg kojem je jedno vrijeme vatra priprijetila danas nije u opasnosti, smatraju vatrogasci, ali je kao mjera opreza ranije evakuirano nekoliko naselja. U neka od njih dopušten je povratak stanovnika, no pod uvjetom da su spremni napustiti dom velikom brzinom i bez životinja.

Švedsku zahvatio najveći požar u povijesti zemlje

Velik problem u gašenju vatre predstavlja činjenica da Švedska nema svoje kanadere, već samo helikoptere, koji nisu mogli pomoći u izravnom gašenju vatre zbog gustog dima. Dim je i razlog zašto su jutros planirani letovi kanadera pristiglih iz inozemstva također otkazani. Preleti i daljnje gašenje očekuju se u popodnevnim satima, a okolnim jezerima zabranjen je pristup kako bi avioni mogli puniti spremnike s vodom.

Istovremeno, u tom središnjem dijelu Švedske vladaju najviše temperature zabilježene u protekla dva desetljeća, a šanse za kakve obilnije padaline koje bi mogle pomoći u gašenju vatre za sada su jako niske. Trenutačno nije poznato što je uzrokovalo požar, no pretpostavlja se da su kratke oluje uz rekordan broj udara munja imale svoju ulogu. Stručnjaci smatraju kako će potpuno gašenje požara trajati tjednima, možda i mjesecima.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt jučer se javno zahvalio pomoći iz Francuske, Italije, Španjolske i Grčke:


Kralj Švedske Carl Gustaf izjavio je kako je riječ o jednom od najvećih požara uopće u zemlji te izrazio zabrinutost za ljude koji su bili primorani napustiti svoje domove.

Posljednji veći šumski požar na istom području stanovništvo pamti iz 1959., no navodi se kako je ovaj neusporedivo veći.

Švedsku zahvatio najveći požar u povijesti zemlje