PAT POZICIJA NAKON IZBORA

Švedski desni centar želi preuzeti vlast; šef socijaldemokrata poručio: Apsolutno možete zaboraviti na tu ideju

12.09.2018 u 16:31

Bionic
Reading

Čelnici švedskog oporbenog Saveza (desni centar) pozvali su u srijedu vladajući socijaldemokratski blok da se povuče s vlasti i pomogne im u formiranju održive vlade kako bi se izišlo iz postizborne slijepe ulice.

Premijer i vođa socijaldemokrata Stefan Lofven to je odmah odbio.

Jačanje krajnje desnih Švedskih demokrata, s kojima ne žele surađivati ni lijevi ni desni centar, dovelo je dva mainstream bloka u slijepu ulicu jer ni jedni ni drugi nemaju većinu.

"Prirodno je da Savez formira vladu nakon ovog izbornog rezultata", rekao je Ulf Kristersson, vođa Umjerene stranke i kandidat desnog centra za premijera. "Želimo da vlada poštuje rezultat i povuče se", rekao je.

Bez potpore lijevog centra ili Švedskih demokrata, Savez, koji čine Umjerena stranka, Stranka centra, liberali i demokršćani, ne može preuzeti vlast.

"Savez neće pregovarati sa Švedskim demokratima", rekla je vođa Stranke centra Annie Loof.

Socijaldemokrati su dominirali švedskom politikom stotinu godina i Lofven je poručio da neće olakšati formiranje vlade Savezu svojom potporom. "Apsolutno možete zaboraviti na tu ideju", rekao je.

Po preliminarnim rezultatima nedjeljnih izbora, Savez je dobio 40,3 posto glasova, a lijevi centar 40,6 posto.

Po tome bi socijaldemokrati i Zeleni, zajedno sa Lijevom strankom koja podržava Lofvena u parlamentu, imali 144 od ukupno 349 mjesta u parlamentu, dva više od Saveza.

Švedski demokrati dobili su 17,6 posto glasova i imaju 63 mjesta u parlamentu.

Prekomorski i poštanski glasovi još se prebrojavaju i mogli bi promijeniti konačne rezultate izbora.

Lofven je rekao da je spreman otići u oporbu ako desni centar na kraju bude imao više glasova od njih.

Vođa Švedskih demokrata Jimmie Akesson obećao je da će srušiti svaku vladu koja mu neće dopustiti da utječe na politiku, posebno imigracijsku.