rastući bijes

Švedski premijer zabrinut zbog posljedica ako se nastave napadi na Kuran

27.07.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u četvrtak da je "krajnje zabrinut" zbog toga što bi se moglo dogoditi ako se nastave demonstracije paljenja Kurana, u jeku rastućeg bijesa muslimana zbog niza napada na svetu knjigu islama

Napadi na Kuran u Švedskoj i Danskoj uvrijedili su mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Švedska treba podršku Turske za članstvo u NATO-u, što je cilj Stockholma od ruske invazije na Ukrajinu.

Kristersson je rekao za švedsku novinsku agenciju TT da su policiji podneseni novi zahtjevi za demonstracije na kojima se ponovno planira oskvrnuti Kuran.

"Ako im se odobre, suočit ćemo se s nekoliko dana jasnog rizika da se nešto ozbiljno dogodi. Iznimno sam zabrinut do čega bi to moglo dovesti", rekao je.

Prosvjednici su upali u švedsko veleposlanstvo u Bagdadu 20. srpnja i zapalili ga kao odgovor na planirano paljenje Kurana u Švedskoj.

Kristersson je rekao da je na policiji odluka o davanju dozvola za demonstracije.

Švedska sigurnosna služba SAPO zadržala je svoju procjenu prijetnje na razini tri na ljestvici do razine pet, što označava "povećanu prijetnju" tijekom krize.

"Antiislamska zemlja"

"Švedska je od toga da je bila percipirana kao tolerantna zemlja postala percipirana kao antiislamska zemlja", rekla je Charlotte von Essen novinarima u četvrtak.

Danska i Švedska osudile su spaljivanje Kurana, ali ga ne mogu spriječiti prema propisima zaštite slobode govora.

Švedska je optužila druge zemlje, poput Rusije, da manipuliraju krizom kako bi naštetili njezinim interesima i težnji da se pridruži NATO-u.

"U nekim zemljama postoji percepcija da švedska država stoji iza toga ili to odobrava. Mi to ne činimo", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom novinarima u četvrtak.

"To su počinili pojedinci, ali oni to čine u okviru zakona o slobodi govora", rekao je.

Billstrom je rekao da je bio u kontaktu s ministrima vanjskih poslova Irana, Iraka, Alžira i Libanona, između ostalih, kao i s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda zbog aktualne krize.

"A sada ću razgovarati s glavnim tajnikom Organizacije islamske suradnje", rekao je Billstrom.

"Razgovarat ćemo o tim pitanjima i važno je naglasiti da je ovo dugoročno pitanje, nema brzih rješenja", rekao je.

Vlada nastoji obraniti zakone o širokoj slobodi govora, dok u isto vrijeme nastoji izbjegavati potencijalno vrijeđanje muslimana.

Vladinu poziciju ne olakšavaju protumigrantski Švedski demokrati čija podrška održava koaliciju desnog centra na vlasti iako ta stranka formalno nije dio vlade.

Članovi te najveće desne stranke u Švedskoj upozoravali su na "islamizaciju" švedskog društva i pozivali imigrante da usvoje "švedske" vrijednosti.