HRVATSKA SVE BLIŽE

Švedska inicira izradu ugovora za pristupanje u EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.12.2009 18:21
  • Objavljeno 03.12.2009 u 18:19
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Švedsko predsjedništvo smatra primjerenim da se počne s izradom nacrta ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i poziva Vijeće EU-a da se osnuje ad hoc radna skupina za izradu nacrta toga ugovora, doznaje Hina iz diplomatskih izvora

Švedsko predsjedništvo drži 'primjerenim da se počne s izradom nacrta ugovora o pristupanju i pozvat će Stalni odbor zemalja članica EU-a (COREPER) da uspostavi radnu skupinu za izradu nacrta', rekao je diplomatski izvor.

COREPER, koji čine veleposlanici zemalja članica, taj će prijedlog razmatrati na svom sastanku u petak u sklopu priprema za sastanak ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak i utorak i koji bi taj prijedlog trebali formalno prihvatiti.

Vijeće za opće poslove EU-a, koji čine ministri vanjskih poslova, trebali bi usvojiti i zaključke o prijedlogu financijskog paketa što ga je Europska komisija pripremila za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU-u.

Europska komisija je potkraj listopada pripremila glavne elemente prijedloga financijskog paketa prema kojem bi Hrvatska u prve dvije godine članstva dobila nešto preko 3,5 milijardi eura iz europskih fondova, a siječanj 2012. navodi se kao pretpostavljeni datum njezina ulaska u Europsku uniju.

U dokumentu se polazi od 'radne pretpostavke' da će Hrvatska biti članica EU-a od siječnja 2012. ako budu ispunjeni uvjeti za članstvo. Švedsko predsjedništvo predlaže da se pozove Europska komisija da počne s izradom nacrta zajedničke pozicije EU-a za zatvaranje pregovora u poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe, jer ta poglavlja pokrivaju predloženi financijski paket.

U nacrtu zaključaka, o kojima će raspravljati COREPER, kaže se da je prijedlog Komisije 'solidan temelj' za izradu nacrta zajedničkih pozicija za ta poglavlja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi