KARDINAL PRIJETI IZOPĆENJIMA

Svećenička revolucija u Katoličkoj crkvi Austrije

29.08.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Stotine austrijskih svećenika ustalo je protiv papinstva Benedikta XVI i lokalnih biskupa, zahtijevajući odgovore na goruća pitanja vezana uz crkveni tretman razvedenih osoba, položaj žena u crkvenoj hijerarhiji te svećenika koji imaju seksualne partnere i djecu

U redovima austrijske Katoličke crkve izbila je pobuna, a neki svećenici upozoravaju na rizik od predstojećeg crkvenog raskola jer veliki broj zaređenih odbija poslušnost Papi i biskupima, piše njemački Suddeutsche Zeitung.

Nova svećenička inicijativa okuplja više od 300 pristaša kojima je prekipjelo zbog 'taktike odgađanja' najviših crkvenih krugova u pružanju odgovora na navedena, ali i neka druga pitanja s kojima se susreću u svakodnevnoj praksi. Među prijeporima su i dopuštanje nezaređenim osobama da vode religijske obrede i drže propovijedi; dodjela crkvenih sakramenata razvedenim osobama koje su ponovno u braku; omogućavanje ženama da postanu svećenice i zauzmu važne pozicije u hijerarhiji; dopuštanje svećenicima da nastave obavljati svoje pastoralne funkcije čak i ukoliko, u suprotnosti s crkvenim pravilima, imaju ženu i obitelji.

Kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup i čelnik Austrijske biskupske konferencije, zaprijetio je pobunjenicima izopćenjem. Da je stvar ozbiljna, svjedoči i to da pobunjenici nisu samo niže rangirani pripadnici tamošnje crkve, a predvodi ih Helmut Schüller, bivši dugogodišnji glavni vikar bečke nadbiskupije i direktor Caritasa.

Teme na kojima inzistiraju austrijski svećenici mogu biti revolucionarne, ali nipošto nisu nove – riječ je o temeljnim pitanjima na koja dužnosnici Katoličke crkve zapravo nikada nisu odgovorili.

Pristalice inicijative zahtijevaju da se župe suoče sa svim licemjernim zabranama koje je uspostavila crkvena hijerarhija. Poziv na 'veću iskrenost', koju je papa Benedikt XVI uputio mladima svijeta prošlog tjedna u Madridu, ostavio je gorak okus u mnogim austrijskim ustima, gdje neki poručuju da je iskrenost kvaliteta koju crkvena hijerarhija uglavnom kažnjava, umjesto da je nagrađuje.

Otvoreni pritisak i neposlušnost

Osobito pogođeno osjeća se oko 700 članova udruge Priester ohne Amt – u slobodnom prijevodu, svećenici bez posla – kojima je zabranjen rad jer imaju ženu i djecu. S druge strane, svećenicima koji prekinu obiteljske veze odobrava se nastavak institucionalnog djelovanja.

Utemeljitelj inicijative Schüller tvrdi da jedino oni svećenici koji pokazuju otvoreni neposluh i zajednički pritisak svećenstva i laika može prisiliti hijerarhiju na preokret. Iako se problemi vuku desetljećima, Crkva uporno odbija suočiti se s njima, kaže Schüller. Kardinal Schönborn priopćio je da bi kritičari morali 'promisliti o svom putu unutar Crkva' ili će ih sustići neizbježne posljedice. Suprotno tome, svećenik Anton Zulehner, jedan od najuglednijih pastoralnih teologa u Austriji, vjeruje da Crkvi ovog puta neće upaliti 'diverzijska taktika'.

Prije dvadeset godina, u Austriji je bilo 85 posto katolika. Danas, u Beču, katolici čine manje od polovice stanovništva, a ruralne župe polaganu iščezavaju. Među raznim skandalima koji su potresli Katoličku crkvu u Austriji bile su i optužbe za zlostavljanje djece protiv bivšeg bečkog nadbiskupa Hans-Hermanna Groera te imenovanje niza reakcionarnih svećenika u rang biskupa.