IZGUBLJEN SPOR

Šveb: Na HRT-u nema cenzure, povlačimo tužbe protiv novinara

07.04.2022 u 15:28

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u četvrtak je primio na znanje izvješće o radu HRT-a za 2020. koje je podnio glavni ravnatelj Robert Šveb kazavši u raspravi da na HRT-u nema cenzure i da javna radiotelevizija povlači tužbe protiv novinara

''Na HRT-u ne postoji cenzura, niti lista zabranjenih gostiju'', kazao je Šveb odgovarajući na upite članova Odbora o programu, ali i sudskoj presudi kojom je HRT pravomoćno izgubio spor protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka zbog njegovih izjava o cenzuri.

''Što se tiče SLAPP tužbi, u prvim tjednima nakon dolaska na HRT povukao sam sve tužbe koje je bilo moguće povući. Radilo se o tri tužbe'', kazao je.

Posebno je istaknuo ''slučaj'' Zovko koji je, kako je kazao, po ocjeni pravnika bio specifičan jer se radilo o višestrukim tužbama.

'Zovko je tužio HRT za otkaz koji je dobio uslijed napada na invalidnu osobu unutar HRT-a, a HRT je njega tužio za istupe u medijima. Savjet pravnika je tada bio da ne povlačimo niti jednu od tih tužbi'', kazao je Šveb.

Dodao je i kako je u međuvremenu sud donio presudu u korist Zovka koju HRT prihvaća, a iznio je i stav da HRT ne treba ulaziti u sudske sporove, pogotovo ne sa svojim novinarima.

Na upit člana Odbora Vilima Matule (Možemo) hoće li na najnoviju pravomoćnu presudu u slučaju Zovka HRT podnijeti reviziju Vrhovnom sudu, odgovorio je kako još s time nije upoznat ,jer to još nije ''došlo na raspravu unutar kuće''.

Članovi Odbora većinom glasova primili su na znanje Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2020. uz brojne primjedbe na program i poslovanje HRT-a pod vodstvom bivšeg glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, ali i uz isticanje i da to izvješće nisu prihvatili ni Programsko vijeće ni Nadzorni odbor HRT-a.

Ravnateljica Uprave za medije u Ministarstvu kulture i medija Jasna Vaniček-Fila rekla je da Vlada predlaže se ovo Izvješće primi na znanje uzevši u obzir to da Nadzorni odbor nije dao pozitivno mišljenje.

Odbor za medije prihvatio je izvješća o radu Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a za 2020. a pred kraj gotovo četverosatne sjednice raspravljao je i o informaciji glavnog ravnatelja vezanoj za ponudu oglašavanja na HRT-u od agencije za promidžbu Force Info.

Prema medijskim napisima, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić u veljači je prijavila HRT nadležnim tijelima zbog mogućeg kršenja odredbi o oglašavanju na javnom servisu. Kazala je kako je dobila ponudu marketinške agencije Force info, koja joj je ponudila pozitivne priloge o njenom radu na HRT-u.

Ravnatelj Šveb je rekao kako je procedura sa sponzoriranim prilozima na HRT-u vrlo jasna te kako je ta agencija u 2021. odradila nekoliko priloga prikazanih na HRT-u,

Odbor je zatražio da se o ovom slučaju traži dodatno izvješće.