UZBURKANO NA ISTOKU

Sve žešći Japan objavljuje vlast nad 280 spornih otoka

12.01.2014 u 19:08

Bionic
Reading

Otočka država Japan priprema se proglasiti suverenitet nad čak 280 nenaseljenih otoka i otočića, što bi je moglo dovesti u još veći sukob s dvije kopnene susjede, Kinom i Južnom Korejom

Japanska strana tvrdi da se svi otoci nalaze u njenim teritorijalnim vodama i da nacionalizacija tih površina neće promijeniti granice gospodarskog pojasa koji je Tokijo ranije proglasio.

Neki nedavni potezi službenog Japana brinu i njegove saveznike, poput SAD-a. Dana 26. prosinca premijer Zemlje izlazećeg Sunca, Shinzo Abe u Tokiju je posjetio šintoistički hram Yasukuni, memorijalni centar za skoro 2,5 milijuna Japanaca poginulih u ratovima od Boshina 1867. do Drugog svjetskog. No među štovanim žrtvama je i 14 državnih dužnosnika koji su osuđivani za ratne zločine na međunarodnom sudu, a hram se pozitivno odnosi prema povijesnim invazijama na Kinu i Južnu Koreju.

Reuters javlja da potez nacionalistički nastrojenog premijera nije razbjesnio samo službeni Peking i Seoul koji upozoravaju na obnovljeni imperijalizam Japana, dugoročno skršen u Drugom svjetskom ratu. Sada se brine i Washinghton, koji je taj imperijalizam presudno skršio, pa postao japanski pokrovitelj u istočnoj Aziji. Zbog toga u teritorijalnim razmiricama sa sve moćnijom Kinom (sporno je otočje Senkaku) na japanskoj strani sudjeluju i američki avioni.