ANKETE

Sve više Škota za neovisnu državu

29.04.2019 u 16:53

Bionic
Reading

Podrška neovisnosti Škotske narasla je na 49 posto glasova, što je najviša razina od 2015. godine, pokazuje najnovija anketa londonske analitičke tvrtke YouGov provedene za britanski dnevnik The Times

Na pitanje treba li Škotska biti neovisna država 49 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, što je porast u odnosu na 45 posto iz srpnja 2018. godine, ističe ugledni dnevni list u svojem nedjeljnom izdanju.

Za ovu promjenu, pojašnjava YouGov, najzaslužniji su glasači koji su se u okviru glasanja o Brexitu izjasnili za ostanak u okrilju Velike Britanije.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je početkom prošlog tjedna kako bi ta zemlja trebala održati referendum o neovisnosti prije 2021. godine ako Velika Britanija napusti Europsku uniju.

Sturgeon je dodala kako bi to bio izlaz za Škotsku i put kojim bi izbjegla najgore posljedice koje bi Brexit mogao donijeti.

Škoti su, podsjetimo, na referendumu 2014. odbacili neovisnost s 55 posto glasova birača, dok je 45 posto njih glasalo za neovisnu škotsku državu.