očekivano

Velika Britanija neće dopustiti novi referendum o neovisnosti Škotske

07.03.2019 u 20:36

Bionic
Reading

Britanska vlada "naravno" da neće dopustiti održavanje novog referenduma o škotskoj neovisnosti ako bi se pojavio takav zahtjev, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt

Govoreći na sveučilištu u Glasgowu, Hunt je rekao da će britanska premijerka Theresa May odbaciti svaki eventualni zahtjev škotske premijerke Nicole Sturgeon za novo glasanje o neovisnosti, koje pokušavaju progurati škotski nezadovoljnici Brexitom.

Upitan koji bi bio odgovor Therese May, Hunt je rekao: "Odgovor će naravno biti 'ne' iz vrlo jednostavnog razloga što smatramo da bi se škotska vlada trebala fokusirati na interese škotskih glasača - a to nije imati još jedan razdvajajući referendum o neovisnosti".

Škoti su odbacili neovisnost na referendumu 2014.

Hunt je svoje komentare, koji će vjerojatno izazvati zazor među Škotima osjetljivim da im političari iz Londona govore što bi trebali učiniti, izrekao u trenutku kada je Sturgeon ponovila da bi novi referendum trebao biti pravno dogovoren.

Time je odgovorila na komentare svog zamjenika na čelu Škotske nacionalne stranke Keitha Browna koji je rekao kako smatra da bi se novi referendum o neovisnosti mogao organizirati i bez zelenog svjetla parlamenta u Londonu.

Po sadašnjem zakonu, svako obvezujuće izjašnjavanje o secesiji mora odobriti britanski parlament.