PORAZNA STATISTIKA

Sve više djece gine u vozilima svojih roditelja

08.09.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Iako iz godine u godinu broj djece koja poginu u prometu pada, zabrinjava podatak da djeca sve više stradavaju kao suvozači u vozilima svojih roditelja, a ne kao pješaci. Ove je podatke iznio MUP predstavljajući ovogodišnju akciju 'Poštujte naše znakove' kojom sve sudionike u prometu žele upozoriti na više od 500 tisuća školaraca, od toga 40 tisuća prvašića

Crna statistika

U posljednjih deset godina u prometu je smrtno stradalo 216 djece, dok ih je više od 20 tisuća ozlijeđeno. U prvih osam mjeseci 2010. godine smrtno je stradalo devetero djece, teške tjelesne ozljede zadobilo ih je 127, a lakše 811.

U istom razdoblju ove godine poginulo je sedmero djece, 117 ih je teže ozlijeđeno, a 709 lakše.

'Podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2010. 22 posto manje djece smrtno stradalo u prometu ohrabruje, no došlo je do promjene strukture stradalih. Većina ih je stradala kao putnici u automobilima, a ne kao pješaci ili putnici u javnom ili organiziranom prijevozu',rekao je na konferenciji za novinare Josip Mataja voditelj Odsjeka za prometnu preventivu u Ravnateljstvu policije

Apelirao je stoga na roditelje da svoju djecu vežu sigurnosnim pojasom te da koriste autosjedalice kako na dugim tako i na kratkim relacijama.

Mataja je stoga najavio da će edukativna akcija ove godine biti namijenjena i djeci i roditeljima. Naime, policijski službenici će u svim prvim razredima održati predavanje o sigurnosti u prometu, no bit će prisutni i na prvim roditeljskim sastancima kako bi roditeljima ukazali na postojeće probleme. Mataja dodaje da bi djeca s roditeljima trebala biti najsigurnija, no da ovaj podatak pokazuje da to u praksi baš nije tako. Djecu prevoze na prednjem sjedištu, nevezanu.

Uz edukaciju, policijski službenici su prije početka školske godine obišli sva mjesta u blizini škola kako bi provjerili stanje horizontalne i vertikalne signalizacije, ali i stanje prometnica u zonama škola.

Mataja je uz to najavio pojačanje represivnih mjera koje uključuju i kažnjavanje vozača koji se nepropisno zaustavljaju i parkiraju u blizini škola. U sklopu akcije bit će pregledani i autobusi za organizirani prijevoz učenika.