ODBOR ZA OBRANU

Sve stranke složne oko budućeg šefa vojske, ali i nabavke helikoptera

24.02.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu dao je pozitivno mišljenje na razrješenje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drage Lovrića i imenovanje novog načelnika Mirka Šundova. Odbor je također dao pozitivno mišljenje i na nabavku helikoptera Kiowa Warrior

Razrješenje starog i imenovanje novog načelnika Odbor za obranu prihvatio je jednoglasno. Još uvijek aktualni načelnik Drago Lovrić, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević odlazi zbog isteka mandata, a prema zakonu, on mu se ne može produžiti. Stoga je Vlada predložila da se za novog načelnika imenuje Mirko Šundov, a prema Zakonu o obrani imenuje ga službeno predsjednica RH uz mišljenje Odbora za obranu.

U raspravi o imenovanju i razrješenju gotovo svi članovi Odbora zahvalili su se Lovriću na radu u njegovu petogodišnjem mandatu. 'Biti načelnik je teška i zahtjevna uloga i mislim da si ti kao časnik i domoljub to dobro odradio. Naše oružane snage su super, imamo odlične vojnike, naša vojska je pobjednička, ali imamo nove izazove i moramo se mijenjati. Vojsci trebaju novi zamah i nova energija', poručio je HDZ-ov Damir Krstičević

Zahvale je imao i SDP-ov Predrag Matić. 'Ako išta valja u Hrvatskoj, to su autoceste i hrvatska vojska. Odabir Šundova je vrh od onoga što možemo ponuditi', rekao je Matić. Mostova Ines Strenja Linić dodala je, pak, da Hrvatska još ima resursa koji nisu iskorišteni, poput pasivne i aktivne pričuve. 'Trebalo bi uzeti i u obzir da se služi vojni rok na dobrovoljnoj bazi', kazala je Strenja Linić.

Iako je, kako je kazao, proračun za MORH u zadnja dva mandata bio 2,5 milijarde kuna manji, načelnik OSRH-a Lovrić pohvalio se svime što je napravljeno u njegovu' mandatu. 'Uspostavili smo novi sustav školovanja, uspjeli smo sačuvati borbenu komponentu HRZ-a, kopnena vojska izrasla je u respektabilnu silu, više od 4.000 vojnika sudjelovalo je u mirovnim operacijama diljem svijeta, a hrvatski vojnik je uz to bio spreman spašavati život građanima i u poplavama i u požarima', pobrojao je Lovrić.

Na tragu toga posao misli nastaviti i budući načelnik Šundov, koji će dužnost preuzeti 1. ožujka. 'Planiramo nastavak razvoja kao modernih, organiziranih snaga prožetih domoljubljem i pobjedničkim duhom', kazao je Šundov. Uz plan da brojka ljudi u OSRH-u dođe do 15.000, Šundov smatra da se svakako mora naći novca za obuku, dok kod opremanja najavljuje racionalizaciju i optimizaciju, pri čemu ističe nabavku helikoptera Kiowa Warrior kao dobar iskorak.

Upravo je za nabavku helikoptera Kiowa Warrior Odbor za obranu danas dao pozitivno mišljenje. Naime, prema Zakonu o obrani, odbor mora razmatrati sve nabave vrednije od 5 milijuna eura.

'Radi se o projektu strateške važnosti. Naime, u viškovima SAD-a postoje laki izvidni helikopteri. Mi smo nedavno u SAD-u izvršili nadzor i smatram da će ti helikopteri omogućiti nove sposobnosti zračnih snaga i da će značajno doprinijeti borbenoj sposobnosti snaga HRZ-a', kazao je Lovrić.

Poručio je da bi novi helikopteri koštali 208 milijuna dolara, no Hrvatska će, s obzirom na to da se radi o donaciji SAD-a, morati platiti minimalni iznos. Točnije, oko 30 milijuna dolara za dodatnu opremu i usluge te 86 milijuna kuna na ime PDV-a. 'Ti helikopteri su state of art za budućnost hrvatske vojske', kazao je Lovrić, dok je zapovjednik 91. zrakoplovne baze HRZ-a na Plesu Michael Križanec, koji je u SAD-u isprobao helikoptere, kazao kako ih se naziva 'kolibrima na steroidima'.

Nabavku su podržali članovi odbora, a među njima i HDZ-ov Krstičević. 'Ovo je win-win situacija - za malo novca dobivamo sposobnost, a SAD kao naš partner jača saveznike i jača NATO', kazao je Krstičević

S obzirom na to da se helikopteri mogu koristiti i za traganje i spašavanje, SDP-ova Tanja Vrbat upozorila je da se u nekim medijima piše da bi mogli biti korišteni i za medicinske situacije. 'Ovo je dvosjed, ne spada u transportne helikoptere', odgovorio joj je ministar obrane Buljević, kazavši da u medicinskim situacijama može reagirati postojeća helikopterska flota.