DOKAZI SA SVIH STRANA

Sve se urotilo protiv Polančeca

20.01.2010 u 20:19

Bionic
Reading

Nakon uhićenja Polančecova kuma, oko bivšeg ministra gospodarstva počeo se, kako doznaje Jutarnji list, stezati obruč. Vatru su dodatno potpirile i izjave prvog MUP-ovca Karamarka

Istražitelji koji kopaju po mutnim poslovima iz afere Spice, iz dana u dan imaju sve više argumenata koji potvrđuju sumnje o umiješanosti Damira Polančeca u nezakonito djelovanje menadžera Podravke, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Polančeca se navodno može povezati na čak dvije razine muljaža u Podravci. Jedna je njegova moguća povezanost s operacijom Spice, inkriminiranom kupnjom 577.000 dionica Podravke koje su formalno u vlasništvu Fima Amija, ali su ujedno i zalog za kredit od 34 milijuna eura kod OTP banke. Dokumenti OTP banke u petak su dostavljeni USKOK-u i upravo se prevode, a navodno bi upravo ti papiri mogli ukazati na konkretniju ulogu Polančeca u aferi Spice.

Na drugoj razini, čini se, postoje još čvršći dokazi protiv Polančeca. Na toj se razini, naime, ispituje njegov utjecaj kao potpredsjednika Vlade na lokalne poduzetnike pri isisivanju novca iz Podravke. Prošli je tjedan policija u akciji Menadžer 2 privela Polančecova kuma Nevia Prloga i još devet osoba. Istovremeno je proširena istraga protiv već okrivljenih menadžera zbog prebacivanja 10 milijuna kuna SMS-u preko jedne lokalne tvrtke. Dio privatnih poduzetnika koji su privedeni u Menadžeru 2 navodno su odlučili propjevati, a prst krivnje navodno su uperili upravo u Polančeca. Jedan je svjedok, kako piše Jutarnji, navodno izjavio da ga je Polančec prošle jeseni osobno nagovarao da se preko njegova poduzeća izvuče deset milijuna kuna iz Podravke. Taj je svjedok došao pod sumnju policije kada su uočili ničim opravdanu transakciju iz Podravke na račun njegove tvrtke od deset milijuna kuna.

Iako o ovim špekulacijama ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zasad nije prozborio ni riječ, znakovita je njegova današnja izjava da 'nedodirljivih neće biti'.