Sve nijanse crne!

Sve nijanse crne!

02.11.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Interijer prekrasnog, no istovremeno mističnog splitskog kluba Ghetto Club & Art Academy poslužio nam je kao genijalna kulisa za ovaj mračni photosession koji mi se čini idealnim objaviti na današnji dan, a svojevrsni je hommage tragičnim junakinjama koje poznajemo iz svijeta umjetnosti, književnosti i filma.

poznajemo iz svijeta umjetnosti, književnosti i filma.

Jednog uobičajeno sparnog ljetnog dana šetala sam splitskim centrom i ušla u Peekaboo, jedan od rijetkih splitskih butika koji ima 'priču', a koji su otvorili splitski dizajner Tonći Meštrović i sestre Mirna i Ida Litović, modne dizajnerice poznatije pod nazivom Fjaba koje su se u posljednje vrijeme malo povukle s hrvatskih modnih događanja, ali to ne znači da stoje skrštenih ruku. Oduvijek obožavam njihov 'drugačiji' dizajn o kojem sam već pisala

Svidjelo mi se nekoliko crnih haljina pa sam ih odlučila posuditi. Uslijedila je kava s mojim bratom Lukom, u inače meni najdražem splitskom Ghetto Club & Art Academy. Koga je god put naveo tamo vjerujem da se složiti sa mnom.

Crne haljine i mističan Ghetto bili su nam dovoljni triggeri za ovaj photosession. U skromnim tehničkim uvjetima (sa samo jednim svjetlom) i puno truda i volje nastale su četiri pričice ondoso četiri nijanse crne.

PRIČA I

Prva je priča inspirirana Franciscom Goyom. Ukoliko poznajete estetiku tog španjolskog slikara koji je stvarao s prijelaza iz 18. u 19. stoljeće onda ćete znati o čemu pričam. Plot bi bio sljedeći: Ona je ostala bez svog muškarca i želi si presuditi.

PRIČA II

Druga je inspirirana filmom Piano iz 1993. godine o nijemoj pijanistici i njezinoj kćerki čija se radnja odvija tijekom 19. stoljeća na kišnoj i blatnoj zapadnoj obali Novog Zelanda. Film je napisala i režirala Jane Campion, a glavnu ulogu (po meni jednu od najznačajnijoj u filmskoj povijesti) ostvarila je sjajna Holly Hunter za koju je dobila i Oscara.


PRIČA III

Za treću se pak priču može reći da je inspirirana kultnim djelom L.N. Tolstoja, Anom Karenjinom, ženom koja je slijedeći srce ostavila muža, položaj, ugled i sina i na kraju sam sebi presudila bacivši se pod vlak.

''Ni pojma oni nemaju o tome što je to sreća, oni ne znaju da bez ove ljubavi za nas nema ni sreće, ni nesreće – nema života.''



PRIČA IV

Četvrta je priča potaknuta talijanskom dramom Malena koju je napisao Luciano Vincenzoni, a ekranizirao je Giueseppe Tornatore. Prekrasnu sicilijanku Malenu utjelovila je Monica Belluci koja je i dvanaest godina nakon što je film izašao na svjetlo dana još uvijek muza u Dolce&Gabanninim izvrsnim kampanjama inspiriranim vječnom Sicilijom.
Malena, iako je prošla svoju halvariju, nije završila tragično poput ostalih naših junakinja. Naprotiv. Pa najbolje da ovaj post završim u tom tonu.

Outfit: Peekaboo, Kružićeva 6, Split
Photo: Luka Nižetić
U stvaranju ovo sessiona pomogli su nam:

Petar Grimani - umjetnik
Siniša Nosil - fotograf
Monika Gille - umjetnica i domaćica u Ghetto Club & Art Academy
Lili Majica - vlasnica Ghetto Club & Art Academy



Maestralan soundtrack iz Piana koji potpisuje Michael Laurence Nyman.