BUDUĆNOST NOVOG LISTA

'Sve je krenulo nizbrdo kad su radnici prodali dionice Ježiću'

03.04.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Novi list neće propasti, a za te bi riječke dnevne novine najbolje bilo kada bi se našao novi i odgovorniji vlasnik, jer su sadašnji većinski vlasnik i uprava u pitanje doveli opstanak lista, istaknuto je sinoć na tribini ‘Kakva je budućnost Novog lista?’ u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND), na kojoj su, uz ostale, sudjelovali glavni urednik Novog lista Branko Mijić, predsjednik Uprave Gordan Knežević, predsjednik Sindikata Marinko Glavan, novinar i komentator Boris Pavelić i predsjednik ogranka HND-a u Novom listu Denis Romac, pokušalo se odgovoriti na pitanja zašto je opstanak Novog lista doveden u pitanje, tko je odgovoran za sadašnju situaciju i kada su počeli problemi u tom riječkom listu.

‘Novi list sigurno neće propasti jer oni nije samo institucija Rijeke i on nije samo pozivanje na tradiciju Frane Supila nego je on kulturna institucija. Sadašnja situacija će se srediti tako što ćemo dobiti novog i odgovornijeg vlasnika’, rekao je Mijić. Ističući kako hitno treba riješiti pitanje vlasnika, Mijić je ustvrdio da su većinski vlasnik Novog lista Alberto Faggiano i uprava doveli u pitanje opstanak tih dnevnih novina.

Navevši da Novi list posluje pozitivno, a da su problemi nastali zbog oko 10 milijuna kuna duga tvrtki u Faggianovom vlasništvu prema tim dnevnim novinama, Mijić je rekao da se najviše boji udara na slobodu riječi u Hrvatskoj, a koji nisu očekivali sada kad smo članica EU.

‘Početkom 90-tih i u ratnoj situaciji to je možda bilo i za shvatiti, ali nismo očekivali da danas takav udar na slobodu riječi može doći iznutra’, istaknuo je Mijić. Ustvrdio je da politika nikada nije utjecala na uređivačku politiku tih dnevnih novina.


Naglasivši da Novi list ostvaruje dobit, Knežević je rekao da je problem nastao zbog nedovoljne mogućnosti naplate prihoda od Faggianieve tvrtke ‘Andre’, koja je i većinski vlasnik Novog lista. Pojasnio je da je u prošla dva mjeseca došlo do većeg pogoršanja likvidnosti, posebno u Glasu Istre, zbog čega su i kasnile plaće.

Knežević očekuje da će Novi list ove godine imati oko 1,5 milijuna kuna dobiti, ali da se svi prihodi moraju i naplatiti. ‘Veći dio prihoda uspijemo naplatiti, ali sada trenutno ne možemo naplatiti prihode od naših najvećih partnera’, kazao je Knežević. Dodao je i da je Novi list zadužen za oko 13 milijuna kuna.

Novi vlasnik bio bi najbolje rješenje, smatra i Pavelić koji je ocijenio da je propadanje Novog lista počelo kada je većinski vlasnik novina postao Robert Ježić. S tim se složio i Romac kazavši da je ‘sve nizbrdo krenulo’ kada je oko 50 radnika odlučilo svoje dionice prodati Ježiću koji je tako postao vlasnik 51 posto dionica Novog lista. ‘To je bio dalekosežan čin’, rekao je Romac.

Tijekom rasprave upozoreno je na potrebu poštivanja radničkih prava i isplate plaća. ‘Problem je što radimo za tvrtku koja odlično posluje, a mi ne dobivamo plaće’, rekao je, među ostalim, predsjednik Sindikata Novog lista Marinko Glavan

Apel Platforme 112 za spas Novog lista i Glasa Istre

Platforma 112, koja okuplja više od 70 organizacija civilnog društva izrazila je danas podršku novinarima Novog lista i Glasa Istre i njihovim nastojanjima da osiguraju daljnje izlaženje novina u skladu s najvišim standardima novinarske struke.

Platforma 112 u priopćenju je pozvala Državno odvjetništvo da što prije provjeri zakonitost postupanja članova uprave Novog lista i Glasa Istre - Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka. Od Ministarstva kulture traže da se javno očituje o prijavi Hrvatskog društva novinara – Podružnica Glasa Istre koje je prošlo ljeto prijavilo spornu proceduru donošenja redakcijskog Statuta Glasa Istre te da provede neovisnu provjeru kako se u Glasu Istre poštuje redakcijski statut.

‘Zbog financijskih akrobacija vlasnika koji je Glas Istre kupio za dvije kune, a Novi list niti za toliko s obzirom da ga banci nikad nije platio, te su novine opterećene nizom kredita i jamstava te je u opasnost doveden najstariji hrvatski dnevnik Novi list’, upozoravaju iz Platforme.

U Glasu Istre je, navode, dodatni problem što je sadašnji vlasnik postavio svog glavnog urednika protivno volji većine novinara i urednika, što je, ističu, dovelo do sramotnih profesionalnih postupaka, ovisnosti o političkom diktatu IDS-a i višegodišnjoj cenzuri koja je onemogućila svaki kritički osvrt na političku situaciju i aktere u Istri.

‘Ovim putem dajemo podršku novinarima Glasa Istre koji su zatražili ostavku uredništva tog dnevnog lista u težnji za ukidanjem političke kontrole nad svojim medijem i manipulacijom javnosti odnosno prijetnjama istinskoj demokraciji. Na žalost, takvo stanje u Glasu Istre ne razlikuje se mnogo od stanja na nacionalnoj tiskanoj medijskoj sceni koja ne osigurava uvjete za društveno odgovornu ulogu medija u izgradnji uistinu demokratskog društva’, zaključuju u priopćenju koje su u ime Platforme 112 potpisale Snježana Matejčić iz Centra za građanske inicijative Poreč i Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Radnici ‘Glasa Istre’ podnijeli su kaznenu prijavu protiv članova Uprave Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zato što su ‘nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe ‘Andre’, kojoj pripadaju ‘Glase Istre novine’, ‘Glas Istre trgovina’, RTD i ‘Novi list’, počinili štetu na teret tvrtaka koje zastupaju, a od izvršnog uredništva novina zatražili su da odmah odstupi.

U otvorenom pismu istaknuli su da je to u ‘Glasu Istre’ uzrokovalo probleme sa solventnošću, kašnjenje isplate plaća zaposlenima i česte blokade žiroračuna te izrazili sumnju da je nesavjesno poslovanje nastalo tako što je Uprava na povezane tvrtke ‘Novi list’ d.o.o. i ‘Glas Istre trgovina’ d.o.o. uzimala kredite, a druge tvrtke ‘Glasa Istre novine’ d.o.o. opteretila jamstvima.

'Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava’ koja je danas izrazila podršku tim novinama čine, između ostalih, B.a.B.e., CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama 'Put u život – PUŽ', Zelena akcija.