završena analiza

Sve četiri prijave za šefa DORH-a valjane, na potezu je Vlada

09.01.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Sve četiri prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika potpune su i stigle su pravovremeno, izvijestilo je u utorak Državnoodvjetničko vijeće (DOV) koje će sve pristigle prijave proslijediti Vladi RH

Zamjenik predsjednice DOV-a Ante Novokmet izjavio je nakon sjednice da je svaka prijava zasebno analizirana te da su svi kandidati u potpunosti ispunili sve tražene uvjete. DOV je stoga donio odluku da će sve četiri pravodobne i potpune prijave sa svom priloženom dokumentacijom dostaviti vladi, dodao je Novokmet.

Prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika poslali su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, priopćio je ranije DOV.

Kandidati za čelnika DORH-a Wagner, Dragičević, Kalabrić, Turudić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba. Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Novokmet je ocijenio, nakon što je vijeće analiziralo sve četiri zaprimljene prijave za budućeg glavnog državnog odvjetnika, da programi kandidata nisu javno objavljeni jer DOV po zakonu to nije dužan napraviti.

"Tu nema nikakve konspirativnosti, već je DOV dosljedno slijedilo odredbu Zakona o državnom odvjetništvu koje ne predviđa mogućnost objave programa kandidata, za razliku od Zakona o sudovima koji izrijekom propisuje da se objavljuju programi kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, tako da nismo bili u obvezi objavljivati te programe", pojasnio je u utorak Novokmet odgovarajući na pitanja novinara. Upitan smatra li da bi objavljivanje programa kandidata bila dobra praksa transparentnosti i tko bi mogao pozvati DOV na odgovornost za takvu objavu, Novokmet je kazao da je vijeće prije svega legalist.

"Očito je s nekim razlogom u Zakonu o sudovima izrijekom ta odredba propisana, a još uvijek nije u Zakonu o državnom odvjetništvu pa bi se ja u tom smislu isključio i držao slova zakona", dodao je. Na ocjenu novinara da neobjavljivanje programa kandidata nije transparentan postupak pri izboru za važnu javnu funkciju, Novokmet je rekao da je zadaća DOV-a vrlo jasna.

"Mi ocjenjujemo pravilnost i potpunost dostavljene dokumentacije. Mi nismo ovlašteni ulaziti u program nego samo utvrditi da je on dostavljen. Program će biti dostavljen javnosti kada o njemu bude raspravljao Hrvatski sabor. Nije mandat DOV-a da ocjenjujemo kandidate, mi ga ne biramo, bira ga Sabor na prijedlog Vlade RH", dodao je.

Odgovarajući na pitanja o količini znanstvenog materijala kojeg je u svojoj prijavi dostavio Turudić, Novokmet je ocijenio da ga ne iznenađuju nabrojani radovi koje je dostavio taj kandidat već da mu je to dodatan plus. Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.