TOLERANTNI PREMA NETOLERANCIJI

Svastike i ustaški simboli na splitskoj gimnaziji

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 22.04.2009 11:25
  • Objavljeno 22.04.2009 u 08:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dok se u ostatku Hrvatske mladi ljudi na fakultetima ovih dana pokušavaju izboriti za svoja prava, grafiti na ulazu u splitsku Petu gimnaziju su više nego znakoviti za ovaj uspavani grad

Ulaz u gimnaziju krasi natpis 'Za dom spremni' u impozantnoj veličini, poneka svastika i slovo U. To i nije neka novost, to je uobičajena dekoracija splitskih obrazovnih ustanova, pa tako i ove gimnazije. Najčešće ti grafiti nose potpis Torcide koja je također imala ispada vezanih uz neofašizam.

Politički svjetonazor neke navijačke skupine nije nužno opća slika grada, ali u Splitu je to već odavno općeprihvaćeno i nitko se zapravo više i ne osvrće na to. Zato i jest uobičajeno da su splitske srednje i osnovne škole gotovo po pravilu ovako ukrašene.

U Splitu nema nulte tolerancije za neofašizam i rasizam svake vrste, u rasponu od subkulturnih navijačkih skupina do državnih i obrazovnih institucija, i krajnji rezultat toga, u kombinaciji s drugim faktorima, konstantno je nazadovanje grada i pretvaranje u zatucanu, netolerantnu provinciju. A to je sasvim suprotno od mediteranske otvorene multikulturne tradicije.

Željko Kerum na čelu takvog grada onda zapravo i nije iznenađenje. Očito da je on shvatio gdje živi i kakva retorika tu prolazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi