MAJKA ODGAJATELJICA

Švaljek: Bandić je prevario građane. Bandić: Vi ste kao Milka Babović

22.09.2016 u 11:21

Bionic
Reading

Status majke odgajateljice, odnosno novčani iznos koji bi roditelji troje i više maloljetne djece trebali primiti, o čemu je Skupština Grada Zagreba donijela odluku na prošloj sjednici, bila je točka prijepora na onoj današnjoj jer su se neki zastupnici našli prevarenima zato što se tvrdilo da će roditelji dobiti prosječnu hrvatsku neto plaću (oko 5,6 tisuća kuna), a zapravo će dobiti puno manje

'Gradonačelniče Bandić, na prošloj sjednici Skupštine donesena je odluka prema kojoj će majke odgajateljice odnosno roditelji s troje i više djece primati 5.700 kuna. Nakon toga uputili ste pismo roditeljima u kojem ste naveli isti iznos. este li svjesno obmanuli zastupnike i roditelje kad ste govorili o bruto, a ne o neto iznosu, jer oni će u konačnici dobiti 3.200 kuna neto', upitala je Sandra Švaljek, nezavisna zastupnica, na aktualnom satu Skupštine, što je bio fitilj za gradonačelnikovu eksploziju.

'Ja se vama čudim. Vi ste doktorica ekonomskih znanosti i znate da se sve uvijek iskazuje u bruto iznosu. Vi namjerno zlorabite ovu govornicu. Govorili ste da je to jednako bacanju novca iz helikoptera. Koristite te artističke figure Milke Babović, pa to što ste izgovorili ni pas s maslom ne bi pojeo. Ali ja zato zahvaljujem svima koji su digli ruku za ovu odluku', ciničan je bio Bandić.

Dodao je da nije on kriv što državna davanja, porezi i doprinosi pojedu velik dio i pozvao je da se država odrekne svog dijela kolača.

'Neće roditelji dobiti 3.200 kuna, dobit će 4.050 kuna, ali to neće nitko napisati. Evo, sada znate. Roditelji s troje i više djece dobit će 4.050 kuna neto. Ako budem živ, za tri, četiri godine Vlada ove zemlje sigurno će prihvatiti ovaj prijedlog. Mi smo uvijek bili ispred vremena, a to potvrđuje da smo već zaprimili 1.100 zahtjeva', ustvrdio je Bandić.

Poslije završetka aktualnog sata Švaljek je održala konferenciju za medije na kojoj je ponovila da su roditelji i zastupnici prevareni jer je u odluci stajalo da će roditeljima biti isplaćena prosječna neto plaća.

'Naknadno smo saznali da se radi o bruto iznosu koji je umanjen za poreze i doprinose. To je upola manje nego što su roditelji očekivali. Odluka je bila eksplicitna i govorila je da će biti isplaćen novčani iznos, a to je ono što očekujemo da će biti na našim računima. Nigdje se nije spomenula riječ bruto. Ljudi nisu očekivali da će od spomenutog iznosa biti odbijeni porezi i doprinosi. Radi se o očitoj prevari građana', kazala je Švaljek.

Upitana da komentira gradonačelnikovu tvrdnju prema kojoj bi ona kao doktorica ekonomskih znanosti trebala znati da se naknade isplaćuju u bruto iznosu, Švaljek je kazala da zna ono što je pisalo u odluci.

'U odluci je pisalo da će se isplatiti prosječna hrvatska neto plaća', zaključila je Švaljek.

Nenada Viduku (HDZ) zanimalo je zašto nijedan lift za invalide u novozagrebačkim pothodnicima nije u funkciji, na što mu je gradonačelnik odgovorio da je 'prije sedam godina podijelio udrugama ključeve za liftove', ali da su oni u međuvremenu 'pojedeni'.

'Netko je pojeo ključeve. Moramo utvrditi tko', istaknuo je Bandić.

Margareta Mađerić (HDZ) predložila je da Grad za Božić školskoj djeci kupi tenisice Startas i da se na taj način pomogne vukovarskoj tvrtki Borovo.

'Vukovar i Zagreb su prijatelji i na taj način pomoći ćemo očuvati njihovu proizvodnju. Trebalo bi kupiti 12.000 pari, a i vrećice u koje se pakiraju proizvode radnice iz Kamenskog pa bismo tako pomogli i njima', kazala je Mađerić.

Bandić joj je odgovorio da će razmisliti o tome i da ih ne bi trebalo kupiti 12 tisuća, nego 35, ali da to neće riješiti pitanje problema koji postoje u Vukovaru', zaključio je gradonačelnik.


Povučena Odluka o autotaksi prijevozu

Iako je bila predviđeno da se na dnevnom redu Skupštine nađe i Odluka o autotaksi prijevozu, ona je skinuta sa sjednice. Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, obrazložio je to velikim brojem amandmana i dodao da će ona biti pripremljena za sjednicu u listopadu.