NEKRETNINE OD 20 MILIJUNA KUNA

Svađa među Srbima zbog vrijednih zgrada

21.01.2013 u 08:42

Bionic
Reading

Povrat imovine Srpskog privrednog društva Privrednik, dvije zgrade površine 10.700 'kvadrata' u središtu Zagreba vrijedne 20-ak milijuna kuna, koči SDSS-ov saborski zastupnik i predsjednik Srpkog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Takve su optužbe u Jutarnjem listu iznijeli predstavnici Privrednika

Uz predstavnike Privrednika i Slobodan Uzelac, bivši SDSS-ov potpredsjednik Vlade i Pupovčev stranački kolega, tvrdi kako je 'Pupovac to blokirao i u jednom razgovoru rekao kako sumnja da u Privredniku postoje ljudi koji su sposobni voditi tu imovinu te da je najbolje da se cijeli taj proces malo ohladi'.

'To je bilo moralno pitanje i svi u Vladi bili su spremni Privredniku vratiti imovinu. Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) donijela je zaključak o tome da se dvije zgrade u Zagrebu vrate Srpskom društvu Privrednik putem darovnice', rekao je Uzelac za Jutarnji list

Po pisanju tog dnevnog lista, problem između Pupovčevog SNV-a i Privrednika oko povrata zgrada u Gajevoj 15 i Preradovićevoj 18 postoji već dva desetljeća. Zgrade, koje su danas derutne i zapuštene, do Drugog svjetskog rata bile su u vlasništvu Privrednika.

'U neformalnim razgovorima doznali smo da Pupovac blokira povrat te imovine jer je zapravo želi za sebe. Naravno, pitali smo ga zašto koči naš povrat, no, kako smo pretpostavljali, rekao je da to nije istina, nego da je proces povrata imovine vrlo kompleksan i da treba vremena', kaže Nikola Lunić, predsjednik Privrednika.

Osim tih zgrada, Privrednik je zatražio povrat i druge imovine ne samo u Zagrebu, nego diljem Hrvatske. U udruzi napominju kako bi im povrat imovine u vlasništvo jamčio stalan prihod iz kojeg bi financirali stipendiranje srpske djece iz ruralnih krajeva.

Zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević negirao je moguće blokiranje Privrednikove imovine. 'Ne postoji nikakvo ‘stopiranje procesa povrata imovine’. Dapače, ta tema stalni je predmet razgovora srpskih zastupnika s predstavnicima ove i bivše vlade', tvrdi Milošević.

Podsjeća i kako je dosad vraćen dio imovine Srspkoj pravoslavnoj crkvi, dok 'svjetovne' organizacije - SKD Prosvjeta i Privrednik - čekaju povrat. Zaključno poručuje i kako su SDSS-ovi zastupnici, pa i SNV, bili glavni nositelji aktivnosti na povratu imovine.