hoće li ih poslušati?

Suverenisti od Milanovića traže da pokrene ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima

26.04.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić izvijestio je da su od predsjednika Republike Zorana Milanovića zatražili da pokrene postupak ocjene ustavnosti Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer ga smatraju neustavnim i dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana.

Jučer smo predsjedniku države Zoranu Milanoviću uputili prijedlog da aktivira svoje ustavne ovlasti i odgodi proglašenje, odnosno pokrene postupak ocjene ustavnosti prošlog tjedna izglasanih izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kazao je Sačić u Saboru na konferenciji za novinare.

„Predsjedniku Milanoviću dajemo u ruke da zaštiti vladavinu prava, pravnu sigurnost i načelo trodiobe vlasti kao vrhovna ustavna načela jer smatramo da su izglasanim izmjenama u čak tri zakonska članka povrijeđena ustavna prava, ustavne vrednote i trodioba vlasti”, kazao je.

Istaknuo je da je članak 5. toga zakona u cijelosti protustavan jer Sabor kao zakonodavac ne može propisati kazne, a ostavljati nekome drugome, u ovom slučaju izvršnoj vlasti, da određuje što je to točno kažnjivo. To je direktan sukob s općim civilizacijskim dobrom prihvaćenim i u deklaraciji UN-a, poručio je Sačić.

Marijan Pavliček i Željko Sačić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ovako nešto nije se dogodilo nigdje u našem okruženju. Slične propise ima Austrija, ali tamo se točno navodi koje se to pjesme, tekstovi i simboli ne smiju koristiti, a isto je i u Italiji i u Njemačkoj. A mi smo ovim izmjenama zakona sve stavili u ruke izvršne vlasti, što dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana, upozorio je Sačić. Napomenuo je da je članak 26. istog zakona posve anakron jer govori o "društveno-političkim organizacijama" kojih u Hrvatskoj više nema.

„Zastupnici u Saboru moraju propisivati sadržaj zakona i oni moraju građanima Hrvatske reći što je to kažnjivo, a što nije kažnjivo. Ne mogu to reći policija i sud”, istaknuo je.

Na pitanje bi li zabranio pozdrav 'za dom spremni', Sačić je kazao su i Visoki prekršajni sud i međuresorna komisija rekli da se legalne postrojbe HOS-a proizašle iz Domovinskog rata ni na koji način ne mogu dovoditi u kontekst s NDH i fašističkim režimom.