ZLOČIN I KAZNA

Sutra presuda za krvavu pljačku u Sesvetama

13.05.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Godinu dana nakon krvave pljačke Reiffeisen banke u Sesvetama, u kojoj je ubijen mladi policajac Ivan Grbavac i ranjena četvorica njegovih kolega, na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti objavljena nepravomoćna presuda optuženom za te zločine Kazimiru Dužnoviću.

Prvostupanjsku presudu sudac Vladimir Vinja izreći će točno u podne u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu, nakon gotovo osmomjesečnog suđenja u kojemu su saslušani mnogi svjedoci, među kojima sudski medicinski i balistički vještaci koji su trebali utvrditi od čijeg metka je stradao policajac Grbavac.

Naime, po snimkama nadzornih kamera policajac je u trenutku ubojstva Dužnoviću bio okrenut licem, a po obdukcijskom nalazu ulazna rana od metka mu je bila na leđima, a izlazna na glavi.

Stoga je Dužnovićev branitelj obranu temeljio na tvrdnji da je policajac stradao od tzv. prijateljske vatre, to jest da ga je greškom ustrijelio netko od njegovih kolega. No tu je mogućnost pred sam kraj suđenja odbacio balistički vještak ustvrdivši da je policajac ubijen Dužnovićevim metkom odbijenim od zida.

Mnoštvo nejasnoća koje su se od početka provlačile tim slučajem isti je vještak potvrdio rekavši da očevid na mjestu zločina nije kvalitetno obavljen jer dosta materijalnih dokaza nije pronađeno, a policijski zapisnik je sastavljen uz više propusta.

'Moje nije da komentiram, ali očito je da se svakom daljnjom sudskom radnjom stvari samo kompliciraju', riječi su suca Vinje koje oslikavaju kakvo je bilo suđenje.

Na početku suđenja u početku listopada Dužnović je priznao krivnju za teško ubojstvo, pet pokušaja ubojstva i razbojništvo u kojemu je opljačkao oko 250.000 kuna. No već na sljedećem ročištu u svojoj obrani je rekao da je na dan zločina bio pod utjecajem tableta i alkohola te da se ne može sjetiti što se zapravo događalo.

U sudnici su prikazane i snimke pljačke banke sa sedam nadzornih kamera na kojima se vidi da je maskirani Dužnović 5. svibnja prošle godine ušao u banku, potjerao stranke iz predvorja u unutrašnjost, gdje ih je polegao na pod, prišao službenicama za dvama pultovima, gdje je uzimao novac, a zatim iz automatske puške pucao na policajce koji su došli intervenirati. Među njima je bio i 23-godišnji Grbavac kojemu je to bila prva intervencija.

Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik u završnim je riječima sud zamolio za milost, ponovivši da Dužnović sigurno nije odgovoran za smrt mladog policajca te da mnoštvo drugih okolnosti razbojstva na sudu nije sa sigurnošću utvrđeno i potkrijepljeno dokazima.

Odvjetništvo, pak, smatra da je dokazana Dužnovićeva krivnja za sva kaznena djela te traži najveću moguću kaznu.

Sam optuženik je, pak, na kraju izrazio kajanje.

On je policiji već bio poznat kao višestruki razbojnik, a zločine u Sesvetama počinio je na uvjetnoj slobodi.