BEZ DOGOVORA S MLJEKARIMA

'Sutra nastavljamo razgovore, ali i prosvjede'

27.02.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača Branko Zorić rekao je da se još nije postigao dogovor mljekara i Ministarstva, ali da se pregovori nastavljaju ujutro. Do tada se blokade i prosvjedi nastavljaju

Branko Zorić je nakon dvosatnog razgovora s ministrom Tihomirom Jakovinom rekao da se mljekari ostaju dalje boriti za cijenu litre mlijeka od 2,70 kuna. Što se tiče rezultata razgovora, Zorić je zadovoljan što su se oni uopće održali: 'Nema nikakvih pomaka, mi i dalje osporavamo novi sporazum koji nije legalan i korektan. Ministarstvo je bilo stalo na stranu prerađivača, ali za nas taj sporazum nije obavezan. Sutra ćemo dalje razgovarati, jutro je uvijek pametnije od večeri.'

Zorić kaže da je ministar Jakovina rekao da će tražiti da sutra ujutro na sastanku budu i predstavnici Dukata koji inzistira na manjoj cijeni od 2,30 kuna po litri mlijeka. 

Doznajemo da mljekari planiraju u Zagreb doći sa stokom i gnojnicama ako uskoro ne postignu sporazum. 'Mi smo spremni na svašta, ali ne znam koliko je potrebno maltretirati građane. Ipak, ljudi su u očaju i ne znaju što drugo činiti', rekao je Zorić koji se očito protivi radikalizaciji prosvjeda.

Nakon što su prosvjednici odlučili odraditi svoj sastanak i raspraviti o daljnjim koracima, ministar Jakovina poručio je da je dvosatna rasprava bila jako kvalitetna.

'Ponovili smo im stav ministarstva i vlade. Ministarstvo je napravilo maksimum i to još u četvrtak kada smo se dogovorili s udrugama da će se isplaćivati po modelu EU 5. Ne možemo više intervenirati na tržištu sa 42 lipe, što je bilo slučaj do desetog mjeseca', poručio je ministar Jakovina te naglasio da ne mogu uvjetovati da se proizvođači drže promemorije iz 2009. godine.

Tijekom trajanja sastanka podršku mljekarima došli su dati i članovi Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata.

'Ne smjemo dozvoliti da propadne hrvatsko selo, a čini se da danas potpisujemo kapitulaciju. Udruga ratnika predala je Milanoviću pismo u kojem traže da se oduzme milijarda kuna koje se dodjeljuju brojnim udrugama i da se taj novac preusmjeri za spas mljekarstva. Hitno tražimo sastanak da se to napravi. Ako se to ne dogodi, mi ispred Udruge ratnika tražimo ostavku ministra Linića i ministra Jakovine jer ovakva neodgovornost i bahatost ne stoje na čast novoj vladi. Bit ćemo primorani uključiti sva administrativna i ratna sredstva da odvojimo Slavoniju i Baranju od Zagreba', rekao je Petar Janjić Tromblon. Poručio je da se 75 posto mljekara borilo u ratu, a nisu uzeli vojne mirovine.

'Kao i do sada, u posljednjih 20 godina, i ova politička garnitura pokazuje da nema sluha za ova događanja opasna po budućnost poljoprivrede i seljaka te nije donijela kvalitetne sporazume koji bi zaustavili plansko uništenje hrvatskog seljaka', poručio je Janjić Tromblon.

Nema dogovora s mljekarima