nakon tri odbijenice

Sutra HZZO jednom odlukom može spasiti živote preko 150 osoba oboljelih od cistične fibroze, podršku kroz peticiju do sada dalo više od 30.000 ljudi

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 06.09.2021 11:08
  • Objavljeno 06.09.2021 u 10:37
Mihaela Maglić

Mihaela Maglić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze

Od svibnja 2021. godine održane su već tri sjednice Povjerenstva za lijekove HZZO-a bez pozitivnih i konkretnih poteza u smjeru uvrštavanja Kaftrija, Kalydeca i Orkambija na osnovnu listu. Nakon hitno zakazanog sastanka Udruge s državnim tajnikom Silvijem Bašićem 26. srpnja zbog trostrukog odbijanja, zeleno svjetlo pristiglo je od Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske, no vrijeme je da podrška vladajućih postane konkretna, stoji u priopćenju Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze

Umjesto slova na papiru, potrebna su djela, humanost i promptno rješavanje ovog gorućeg problema – već sutra. Odgađanje dostupnosti lijekova svakodnevno pogoršava stanje oboljelih, prepuštenima samima sebi. Upravo je tako, čekajući dogovore HZZO-a, krajem lipnja ove godine 31-godišnjak nažalost izgubio najvažniju bitku – onu za život.

'Tražimo hitno uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu HZZO-a jer mi, oboljeli od cistične fibroze, nemamo vremena čekati. Sutra Povjerenstvo za lijekove HZZO-a četvrti put ove godine, nadamo se i posljednji, pregovara o našim sudbinama. Svatko od nas zaslužuje dostojanstven život, bez stalnih zdravstvenih komplikacija i bez straha da iduću sjednicu nećemo doživjeti, pogotovo kada za to postoji rješenje. Zato smo krajem srpnja pokrenuli i peticiju kojom smo javnosti prikazali s čime se nosimo svakodnevno te na koji način HZZO već mjesecima pregovara o cijeni naših života. Preko 30.000 ljudi podržalo je dosad kroz peticiju naš apel HZZO-u da nam dozvoli živjeti i disati punim plućima, sad je red na vladajućima', izjavio je Tomislav Levak, 31-godišnji predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, ujedno jedan od najstarijih oboljelih.

Potaknuta pozitivnim iskustvima s lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi diljem svijeta, Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze još je u travnju pokrenula kampanju „Kaftrio – udah života“ kako bi ta rasprava uopće došla na dnevni red HZZO-a. Dosad su ih podržale mnoge javne i privatne osobe, poput Zlatka Dalića i svih igrača hrvatske nogometne reprezentacije, Sonje Kovač, Natka Becka, Ivana Dečaka te brojnih drugih, a peticijom se ta podrška proširila na mnoge europske države.

Prošloga tjedna trenutni rezultati peticije, uz apel o konačnom uvrštavanju lijekova na osnovnu listu HZZO-a, dostavljeni su i predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću.

Naime, Kaftrio, Kalydeco i Orkambi odobreni su za stavljanje u promet za sve zemlje članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). U sklopu javnog zdravstva, u Sloveniji, Grčkoj, Engleskoj, Španjolskoj, Škotskoj, Danskoj, Irskoj, Austriji, Francuskoj te Italiji, lijekovi su potpuno besplatni, dok je u SAD-u i Kanadi lijek Kaftrio odobren, ali pod imenom Trikafta.

Iako od ove genetske multisistemske bolesti u Hrvatskoj boluje 150 ljudi, njihov život itekako je vrijedan i zaslužuju više od života punog strepnje i borbe za svaki dah. Gušenje u kašlju, iskašljavanje krvi, problemi s probavom i sinusima, otežano disanje te kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se bore oboljeli, od novorođenčadi do osoba srednjih godina.

Život s ovom smrtonosnom bolesti karakterizira stvaranje gustog, ljepljivog sekreta na svim žlijezdama s vanjskim izlučivanjem te, da bi preživjeli, svaki dan od najmlađe dobi oboljeli moraju obaviti četiri do šest inhalacija dnevno. Uz to, uzimaju gotovo trideset tableta na dan i strogo brinu o prehrani jer svako odstupanje dovodi do dodatne progresije bolesti te može završiti preranom smrću. Prosječni životni vijek osoba oboljelih od cistične fibroze je između 30 i 40 godina, a dosad je zadnja šansa za produljenje života bila izrazito skupa transplantacija pluća, često u inozemstvu, kojom se dobiva tek nekoliko godina.

Spasonosnim lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se koriste diljem Europe, život se može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine, potrebno ih je samo učiniti dostupnima, stoji u priopćenju.

Svoju podršku možete iskazati brzim ispunjavanjem već spomenute peticije na poveznici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!