NAKON DVA MJESECA OTEZANJA

Akcija na splitskoj Rivi: Gradski redari uvode red među kafićima, na udaru i Kerumov prijatelj

31.07.2020 u 21:11

Bionic
Reading

U subotu 1. kolovoza splitski komunalni redari pokušat će uspostaviti red na Rivi, glavnoj gradskoj šetnici i jednome od najpoznatijih javnih prostora u Hrvatskoj. Izaći će na teren i pokušati natjerati neke ugostitelje da se dovedu u red i štekate (terase svojih kafića) svedu u dozvoljene gabarite mjesec i pol dana nakon što im je to naloženo

Akciji koja je za tportal potvrđena u splitskoj gradskoj upravi prethodilo je višetjedno uvjeravanje na relaciji Grad - ugostitelji, potom se u priču umiješala i politika, a postoji i mogućnost da će na koncu intervenirati pravosuđe. U vrlo sličnoj situaciji prije četiri godine, kada su vlasnici jednog ugostiteljskog objekta usred ljeta i preko noći doslovno oteli štekat susjednom kafiću, ceh je stigao na račun Grada Splita u obliku presude na iznos od pola milijuna kuna uz zatezne kamate.

Sada je situacija gotovo pa obrnuta: nekad oštećeni kafić odbija se povući s prostora koji mu odlukama gradskih službi ne pripada. Razlika je još u gazdi: umjesto donedavnog Miroslava Dujmovića posao u ovom kafiću sada kao suvlasnik vodi bivši boksač Marko Tomasović, po vlastitom priznanju prijatelj Željka Keruma, inače zaposlen u gradskoj tvrtki Zapadna obala, a ona je u neslužbenoj 'Kerumovoj kvoti'.

Gradske službe još su početkom lipnja formirale Komisiju za štekate, a koja je uspostavila pravilo da se njihova površina na Rivi određuje proporcionalno površini unutrašnjeg prostora koji posjeduje pojedini kafić. Isto pravilo trebalo se nalaziti u odluci Gradskog vijeća koja regulira najam javnih površina, no na posljednjoj sjednici ona nije usvojena zbog protivljenja Kerumova HGS-a. Nedostajao je tek jedan glas.

Splitska Riva Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Komisija za štekate završila je svoj posao i svim ugostiteljima dostavila rješenja o odobrenoj površini - no neki su odbili postupiti po njima, poput Tomasovićeva kafića Dujam, a drugi nisu ni mogli jer im je Tomasović zauzeo prostor. Ni jedni ni drugi na koncu nisu dobili ugovore, pa se može zaključiti da su u proteklom razdoblju radili polulegalno. Dapače, gradski redari nekima od njih čak su pisali prijave jer nisu posjedovali ugovore koje im je sam Grad Split trebao dostaviti. Pokušao je intervenirati čak i Kerumov predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić te je nekoliko strana pozvao na dogovor, no rješenje nije pronađeno.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara za tportal je potvrdio da su svi ugovori napokon potpisani i poslani ugostiteljima, dok je šef Komunalnog redarstva Goran Dlaka najavio izlazak redara na teren. Onima koji odbiju potpisati moći će se ukloniti kompletan štekat, a za one koji imaju ugovor i ne poštuju ga osigurat će se da se svedu u određene gabarite.

Posebno zgodno zvuči podatak da je, dok vladaju problemi na glavnom gradskom javnom prostoru i dok se grad bori za koliko-toliko normalnu turističku sezonu, gradski pročelnik za komunalu Dražen Ordulj otišao na dvotjedni godišnji odmor. Kao rukovodeći kadar, inače, on ima pravo na čak 36 slobodnih radnih dana godišnje, odnosno više od sedam tjedana.