PRIJETI IM ZATVARANJE

Splitski ugostitelji protiv povećanja najamnina i skraćivanja ugovornog roka

17.09.2019 u 22:04

Bionic
Reading

Splitsko Udruženje ugostitelja u utorak je upozorilo kako prijeti opasnost zatvaranja ugostiteljskih objekata u tom gradu i otpuštanje radnika ako se povećaju cijene najamnine za javnu površinu tzv. štekate te ako se smanji ugovorni rok izdavanja najamnina s tri na jednu godinu, što predlaže Gradska uprava.

"Ako prijedlog Gradske uprave o povećanju najamnine i smanjenju ugovornog roka s tri na jednu godinu bude usvojen, bojim se zatvaranja objekata i otpuštanja djelatnika," izjavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica Udruženja ugostitelja Split Jelena Tabak. Istaknula je kako su takvi prijedlozi komunalnog reda neprihvatljivi za ugostiteljstvo Splita u kojem je oko 3.000 zaposlenih.

"Mi ne želimo da naši ljudi odu iz Splita i Hrvatske," istaknula je. Objasnila je kako je prijedlogom komunalnog reda u Splitu predviđeno da cijena po četvornom metru javne površine-štekata bude trostruko veća nego dosad.

"Primjerice tamo gdje je cijena iznajmljenog metra četvornog štekata sada 80 kuna, po prijedlogu Gradske uprave o komunalnom redu ta bi se cijena povećala na 250 kuna što je više nego tri puta više i to neprihvatljivo je za ugostitelje," rekla je.

Po njezinim riječima, smanjenje roka iznajmljivanja javnih površina-štekata na jednu s dosadašnjih tri godine također je neprihvatljivo jer je to prekratko razdoblje da planiraju poslovanje, odnosno da zaradom nadoknade investiciju u ugostiteljske objekte.