DRUŽENJE S MAMIĆEM

Šustar u sumnjivom društvu prekršio obećanje

Šustar-Šuker-Horvatinčić-Mamić

Šustar-Šuker-Horvatinčić-Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Nakon pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad španjolskom u utorak u Bordeauxu, društvenim mrežama, među ostalima, dijelila se i fotografija na kojoj je tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar snimljen u neposrednoj blizini 'alfe i omege' Dinama Zdravka Mamića, poduzetnika Tomislava Horvatinčića i Davora Šukera, predsjednika HNS-a

Neki se tom prigodom jednostavno nisu mogli ne prisjetiti da je Šustar ne tako davno, početkom svibnja, u velikom intervjuu za tportal rekao da će u budućnosti jako paziti s kime će sjediti u loži kako ne bi slao krive poruke mladima.

Evo što smo tada pitali ministra:

Događa se da vidimo vas, ministra sporta, u svečanim ložama zajedno s osobama koje su osumnjičene za multimilijunske prijevare baš u sportu. Šef HNS-a Davor Šuker je primjerice platio milijun eura jamčevine za Zdravka Mamića i rekao da će Mamić ‘za njega uvijek biti nevin’. Šalje li se kriva poruka javnosti kada se vi kao šef tog resora pojavljujete s takvim ljudima?

Šustar je na to odgovorio:

Za postupke u ovim stvarima zadužena su druga tijela. Mi se ne bavimo prekršajnim niti krivičnim postupcima. Ono što je po meni važno jest da se konačno stvari u Hrvatskoj stratificiraju, da ne postoji isključivo vrhunski sport, da postoji i rekreativni, školski i akademski koji su vezani uz obrazovanje. Druga važna stvar je da vrhunski sport ne bude vezan isključivo uz nogomet. To treba jednom za svagda reći, a meni je drago da je Janica Kostelić pristala sudjelovati u tome, kao i u tome da se sport više posveti mladima i u okviru obrazovanja. Na tome ću inzistirati, a budite sigurni da ću birati da ne idem na ona borilišta na kojima se na bilo koji način gaji govor mržnje, gdje se šalju krive poruke mladima...

Činjenica da u svojem odgovoru ministar spominje govor mržnje možda može u određenoj mjeri zamutiti vodu. Naime, netko bi mogao reći da je on tom prilikom mislio isključivo na krive poruke koje šalje uzvikivanje fašističkih, rasističkih i sličnih parola. Možda mu uistinu nije palo na pamet da bi mladi mogli nešto krivo zaključiti iz njegova druženja ili pojavljivanja zajedno s ljudima koji su optuženi ili osuđeni za teška kaznena djela, miljunske pronevjere i višestruke teške nesreće s višestrukim žrtvama, a koji su istovremeno poznati i po izdašnim donacijama za kampanje HDZ-a ili predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. No u zadanom kontekstu prva moguća interpretacija – da je mislio samo na govor mržnje – ne djeluje naročito uvjerljivo jer se u našem pitanju nigdje ne spominje druženje s navijačima. Ona je još manje logična kada se u obzir uzme pitanje koje smo ministru postavili neposredno prije navedenog:

'Prije mjesec dana rekli ste da ste od Sabora zatražili vjerodostojno tumačenje Zakona o sportu. No, takav zahtjev još uvijek nije stigao u Sabor. Pokušava li se, dakle, iz vašeg ministarstva opstruirati primjena Zakona o sportu?'

Samo spin?

Budući da u cijelom našem intervjuu ni u jednom trenutku nije bio oslovljen problem navijača, već samo odnosa vlasti prema moćnicima koji prilično nedodirljivi tresu hrvatskim nogometom i pravosudnim sustavom, nameće se zaključak da je Šustar morao misliti, baš kao i mi koji smo ga intervjuirali, da njegova poruka znači da će pripaziti s kim se druži po ložama.

U protivnom, ako je ustinu mislio isključivo o govoru mržnje u navijanju, ispada da nas nije dobro čuo ili nas nije htio čuti, odnosno da se poslužio spinom kako bi razgovor skrenuo u smjeru koji mu je bio manje neugodan. Jer nitko pri zdravoj pameti neće reći da je druženje ministra, makar bio i tehnički, koje bi se moglo doživjeti kao sukob interesa ili barem kao vrlo dvojbeno, makar i na simboličkoj razini, manji problem, odnosno manje moralno korozivna poruka mladima od izostale reakcije na rasističko navijanje. Da je stvarno htio poslati dobru poruku mladima, imao bi rješenja na pretek!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!